Senenin son haftasındayız, yeni yıl aksamı için hazırlıklar başladı, menüler oluşturuldu. E tabi koca bir senenin yorgunluğu atılacak, keyifli anlar geçirilecek, yemekler ağırlaşacak haklı olarak. Bir önceki gece metabolizmamıza ve sindirim sistemimize gereğinden fazla yük bindirdiysek ertesi gün tabi bu yükü onlardan almak kendimize karşı olan sorumluluğumuz.

Öncelikle yeni yılın ilk günü geç kalkılacağı düşünülerek, 2 ana öğün ve 1 ara öğün seklinde beslenmek uygun. Öğünlerin liften zengin olması önemli nokta çünkü sindirim rahatlığı istiyoruz. Bir önceki geceden kalan toksinleri atmak, sindirimi düzenlemek şişkinliği sıfırlamak istiyorsak lif + kaliteli protein ve bolca su tüketmeliyiz.

Sabah yumurtalı, bol yeşillikli, C ve E vitamininden zengin bir kahvaltı kurtarıcı olabilir. Akşam içinise hayvansal gıda tüketen kişiler için balık ve salata güzel bir seçenek iken tüketmeyenler için çorba ve zeytinyağlı sebze yemeği yeterli oalcaktır.

Dediğim gibi ana mantık vücuttaki yükü almak, 2.5-3 litre su ile bu mümkün. Rutine 2 fincan yeşil çay eklemek işlerimizi kolaylaştıracaktır. Ara öğüne 1 bardak kefir ve 1 porsiyon kabuklu meyve eklemek aksam yemeğine kadar bizi hem sindirim açısından hem de kan şekeri açısından dengede tutacaktır.

O gün için önerim tabiki imkanımız olursa 40 dk yürüyüş. Hava koşulları zorlarsa evde internetten yapabileceğiniz aerobik videoları da iş görecektir.

Yılbaşı gecesi tükettiğimiz herhangi bir besin için kendimize kızmak, pişmanlık hissetmek, bunu utanılacak bir şey olarak görmek ve yeni beslenme kuralları koymanın süreci olumsuz etkileyeceğini de bildirmek isterim. Önemli olan dengeyi sağlayabilmek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızı her zaman %80 oranında hayatımızda tutmak.

Herkese Sağlıklı Mutlu Huzurlu bir yıl diliyorum…