1950'lerde yapılan bilimsel araştırmalar kalp-damar hastalıklarının insanların beslenme biçimiyle ilintili olduğunu göstermiştir. Örneğin, Akdeniz bölgesinde yaşayan insanlarda kalp-damar hastalığı Kuzey Amerika ve Kuzey Avurupa'da yaşayanlara göre çok daha az görülmektedir. Buna ek olarak kutuplarda yaşayan Eski-molarda kalp-damar hastalığının görülmediği belirlenmiştir. Eski-molar temel besin kaynaklarından olan balığın yerine et yemeye ve şeker tüketmeye başladıklarında bu olumlu ayrıcalığı yitirmişlerdir. Bu bulgular üzerinebalık ve sağlık etkileşimi araştırma konusu olmuştur. 

Balığın diğer hayvan etlerine göre ayrıcalığı yağının özelliğidir. Büyük baş ve kümes hayvanlarının yağı çoğunlukla doymuş yağlardan oluşurken balığın yağı doymamıştır. Zeytin ve diğer yağlı tohumların yağları da doymamıştır. Ancak balığın yağındaki doymamış yağ, bitkilerden farklıdır. 

Balığın yağında bitki yağlarında bulunmayan ve Omega-3 denilen bir yağ türü bulunmaktadır. Esasında omega-3 yağ türü; yeşil yapraklı bitkiler, özellikle semizotu, kolza tohumu yağı ve ceviz yağında da bulunmaktadır. Ancak bu kaynaklarda bulunan yağ türü öncü niteliktedir. Bundan bedenin kullandığı kısa adı EPA ve DHA denilen türler sentezlenir. Bazı durumlarda sentez hızı yeterli olmayabilir. Balık yağında bunlar hazır durumdadır. EPA ve DHA beyin gelişimi, görme işlevinin oluşumu, kan pıhtılaşmasının önlenmesi ve iltihabi hastalıkların iyileşmesinde yardımcıdır. Ayrıca kalp hastalığı için risk faktörü olan trigliserit düşürücü etki gösterir. Etkin bir antioksidan koruma sağlar. 

Bedeninize kaliteli ve bol Omega-3 yağ asidi kazandırmak istiyorsanız daha yüksek konsantrasyonlarda Omega-3 içeren balık yağı kapsülleri almaya çalışın. Saf ve farmakolojik kurallara uygun üretilmiş balık yağlarını tercih edin. İçeriğinde ağır metallar ve başka kimyasallar olmamasına özen gösterin. Balık yağlarının hangi teknikle elde edildiği de çok önemlidir. Tercih etmeniz gereken 'Soğuk Pres' yöntemi. 

En önemlisi de EPA ve DHA oranları...

Eğer kalp-damar sağlığınız için kullanmayı düşünüyorsanız EN AZ 250-300 mg EPA, 100-150 mg DHA içermeli ve her zaman doktorunuza danışarak kullanın.

Sağlıcakla Kalın

Dyt Selin Çöl Aydın