Bu kadar zor mu gerçekten?

Bugünün çocukları, yarının yetişkinleri yani geleceği. Gençlerimiz neler yapıyor peki? Gençlerin doğayı tanıması, temel yaşam becerileri kazanması, spor yapması gerekli. Dijital dünyaya gömülen, sanalı gerçekliğe değişmeye hazır olan bir nesil yetişiyor. Gençlerimizi, çocuklarımızı gerçek dünya ile tanıştırmak ve ahlaki, sanatsal, akademik, entelektüel ve sosyal açıdan geliştirmek zorundayız.

Erbaa genç nüfusa sahip ilçeler arasında gösteriliyor. İstatistikler de bu durumu zaten doğruluyor. 2021 yılı itibariyle Tokat ilinde genç nüfus olarak tanımlanan 15-24 yaş arası nüfus 80.212. Erbaa da ise 2021 yılında 0-24 yaş grubunda 35.933 gencimiz yaşamaktaydı. Dolayısıyla tüm Tokat ilinde yaşayan genç nüfusun %17’ den fazlası Erbaa’ da yaşadığı ortaya çıkıyor. Ayrıca son beş yıllık genç nüfusun değişim hızına bakıldığında Tokat merkez ve Erbaa dışında 0-24 yaş grubu için artışın olduğu bir yer de yok Tokat’ da… Peki Erbaa’ da gençler neler yapıyor, nasıl zaman geçiriyor?

Erbaa’ da yaşayan gençlerimizin sportif faaliyetleri futbolun ötesine nadiren geçiyor. Örneğin Erbaa belediyesince iki dönemdir geleneksel okçuluğa yapılan ufacık katkılar, hem birçok çocuğumuzun evden çıkmasına, sosyalleşmesine katkı sağladı hem de ülke bazında başarılara hemen yansıdı. Yine belediye bünyesinde yapılan kano çalışmaları çok güzel farklılık yarattı Erbaa’ da. Ancak Erbaa’ da hala yüksek potansiyele sahip olduğumuz güreş, taekwondo, yüzme, atletizm ve jimnastik gibi bireysel sporlar ile basketbol, voleybol gibi takım sporlarının geliştirilmesi zorunlu değil mi?  Erbaa’ daki spor çeşitliliğini arttırmak ve gençlerin mevcut branşlara ulaşımlarını daha da kolaylaştırmak zorundayız.  Her gencimizi bir spor ile buluşturmak bu kadar zor mu gerçekten?

Erbaa’ da faaliyet gösteren bir sinema salonu var, iyi ki de var! Daha fazla sayıda film gelebilmesi için elden ne geliyorsa yapılması gerekli değil mi? Daha fazla sayıda kaliteli filmin daha fazla öğrenci ile buluşturulması bu kadar zor mu gerçekten? Erbaa’ da yer alan yerel tiyatro grupları çok güzel oyunlar çıkarıyor. Desteklense daha fazla gencimiz istifade etse daha güzel olmaz mı? Gençleri tiyatro ile tanıştırabilmek, daha fazla oyun izletmek bu kadar zor mu gerçekten?

Belediye bünyesinde yapılan ses yarışmaları ve oluşturulan korolar var evet. Bu çabalar daha çok gençlere hitap etse ve ihtiyaca yönelik yapılabilse, ilçemizdeki yetenekli gençlerimizi çocuklarımızı teşvik edemez miyiz? Çocuklarımız için resim gibi heykel gibi hatta dijital tasarım gibi görsel sanatları geliştirmek zorundayız. İlçedeki her gencimizi sevebilecekleri bir sanat dalı ile buluşturmak bu kadar zor mu gerçekten?

Akademik başarı her ebeveynin önceliği gibi gözüküyor. Erbaa’ da ilk, orta ve lise düzeyinde eğitim, bilimpark gibi öncü uygulamaları ile yapılan projelerle göğsümüzü kabartsa da akademik başarı noktasında Erbaa’ nın çok daha yüksek potansiyele sahip olduğu çok açık. Her çocuğumuzu akademik olarak potansiyeline ulaştırmak ve ülke bazında başarılar elde edebilmek bu kadar zor mu gerçekten?

Erbaa’ da çocuklara ve gençlere yönelik sportif, sanatsal, dini/ahlaki, akademik faaliyetler yok demiyoruz, yanlış anlaşılmasın. İlçemizde Erbaa Belediyesi, Gençlik Merkezi, Halk Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla açılan resim, müzik, tiyatro, satranç, dil, Kur’ an ve spor kursları gibi çok sayıda kurs olduğunu hepimiz görüyoruz. Anlatmak istediğimiz ilçemiz gençlerinin önünü açabileceğimiz, yetenekli gençlerimizin potansiyellerini açığa çıkartabileceğimiz bir sistemin oluşmasının gerekliliği… 

Öğretmenler ve antrenörlerimizin özverileriyle yapılan akademik, sanatsal, sportif ve sosyal çalışmaların ötesine geçebilmek ve ilçe yöneticilerinin bir araya gelerek oluşturacakları sinerji ile çok yönlü bir gelişim vizyonu oluşturmak, bu kadar zor mu gerçekten?

Erbaa’ da gençlere yönelik daha fazla kafa yormak, mesai harcamak bu kadar zor mu gerçekten? Geleceğin temellerini bugünden sağlam atabilmek bu kadar zor mu gerçekten?