Erbaa’ da konut problemi var mı?
İnsanoğlunun varoluşundan beri yemek içmek gibi en temel ihtiyaçların birisi barınma ihtiyacıdır. Kültürümüzde de ev büyük önem taşıyan bir kavramdır. Büyüklerimizin bize verdiği en önemli öğütlerin başında “bi evin olsun da gerisi hallolur” gelmektedir.

O nedenle biraz birikim yapabilenimiz, acaba ev alabilir miyim diye arayışlara başlar. Şartlarımızı zorlar, ev alanla yuva kurana Allah yardım eder der ve gözümüzü karartır ev almaya çalışırız. Peki Erbaa’ da konut alınabiliyor mu? 
Bir internet sitesi üzerinden kısa bir araştırma yaptım.
24.11.2022 tarihinde bir internet sitesinden yaptığım araştırmaya göre; Erbaa’ da satılık daireler (2+1, kombili, 20 yaş ve üzeri ve 125 m2) 600bin TL’ den başlıyor. Komşumuz Niksar’ da (3+1, kombili, 30 yaş üzeri ve 120m2) en düşük fiyatlı daire 480bin TL ve bize en yakın sosyo ekonomik ilçe olan Turhal’ da en düşük fiyatlı daire (2+1, kombili, 15 yaş üzeri ve 90 m2) 330bin TL.Tokat merkezde de durum farklı değil. Orada da en düşük fiyatlı daire (2+1, kombili, 20 yaş ve üzeri ve 120 m2) 495bin TL. Kiralık dairelerde de Erbaa’ da kiralık daireler 2000 TL’ den, Niksar’ da 1200 TL’ den, Turhal’da 1250 TL’ den ve 1800 TL’ den başlıyor.
Bu verilere göre fiyatların Tokat geneli açısından yüksek olduğu anlaşılıyor. Görülüyor ki Erbaa’ da bir konut problemi var. Erbaa nüfusunun artış gösterdiğini bildiğimize göre bu problem gelecekte daha da artacak.
Erbaa’ da organize sanayi büyüyor, üniversite büyüyor, ticaret büyüyor. Ama Erbaa’da en temel ihtiyaçlardan birisi olan barınma ihtiyacı karşılanamıyor. Örneğin tarihin en büyük konut projesi olarak duyurulan sosyal konut projesi için Erbaa kontenjanı sadece 300. Sosyal konut projesi kapsamında yer alan arsa projesi için ise Erbaa’ ya ayrılan pay hiç yok. Kontenjan arttırılsaydı problem tamamen çözülmezdi elbette ama karar vericilerin konuya olan hassasiyetini gösterirdi.

Yetkililerden Erbaa’ daki konut problemini görmezden gelmemelerini, çözüm üretmelerini bekliyoruz. Konut fiyatlarının düşebilmesi için, öncelikle düşük gelir grubuna yönelik olmak üzere, konut üretimini teşvik edecek çok acil somut adımlar atılmalıdır. 
Aksi takdirde Erbaa’ ya gelecek yatırımcı da öğrenci de bulamayabiliriz…