Gözle görülmeyecek kadar küçük bir zararlıdır. Ancak yaprak üzerinde meydana getirdiği kabarık şekillerden tanınır.

Zararlı, kışı gözlerde tüylerin arasında, kalın ve ince dalların çatlaklarında ergin olarak geçirir. İlkbaharda havaların ısınması ile birlikte yeni oluşan yapraklara geçerek beslenmeye başlar. Erginler yumurtasını yaprağın alt yüzünde beslendikleri yerlerde meydana gelen tüyler arasına bırakırlar. Yumurtalardan çıkan nimfler beslenerek ergin olurlar, yılda 7-8 döl vermektedirler.

Bağ yaprak uyuzu asma yapraklarını alt yüzünden emer. Yaprakların emilen bu bölgelerinin üzerinde önce gümüş renginde küfümsü görünümde alanlar oluşur. Bu grimsi renk daha sonra kahverengiye dönüşür ve yaprağın üst yüzüne doğru kabartılar meydana gelir, yaprağın altında oluşan girintide ise tüyler oluşur. Bu da çiftçi ve yaprak alıcısı için istenmeyen bir görünümdür.

 Zararlı genellikle asmanın yapraklarında bulunur. Bazen çiçek tomurcuklarında ve çiçeklerde de beslendiği görülmüştür. Yapraklardaki beslenme ilkbaharda gözler açılırken başlar, genç sonbahara kadar devam eder.

Bağ yaprak uyuzu sadece asma çeşitlerinde beslenir.

MÜCADELESİ

Genellikle Bağ yaprak uyuzu’na karşı kükürt ve insektisit (böcek ilacı) uygulaması yapılarak zararlı kontrol altında tutulur. Gerekli duyulduğu takdirde ilaçlama tekrarlanmalıdır. Bağ küllemesine karşı kullanılan sistemik fungusitlerin üst üste kullanılması bağ yaprak uyuzunun yoğunluğunu artırmıştır. Bu nedenle çiftçilerimizin bu tür ilaçları üst üste kullanmaktan kaçınıp sulu kükürt dediğimiz ıslanabilir kükürt (WP) ile dönüşümlü kullanmalarını tavsiye ederiz. İlaçlama tüm yeşil aksam için yapılmalıdır, ilaçlama yapılan bağda yeni oluşan yapraklarda zarar belirtisi yoksa mücadele başarılı olmuş demektir.

Çiğdem Uslu Yağcıoğlu Ziraat Mühendisi

Ticaret Bakanı Bolat: Bu Yıl Milli Gelirimiz 1 Trilyon Doları Geçecek Ticaret Bakanı Bolat: Bu Yıl Milli Gelirimiz 1 Trilyon Doları Geçecek

Editör: TE Bilişim