Mektebim Koleji’nden İngiltere’de İş Birliği Mektebim Koleji’nden İngiltere’de İş Birliği

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilere göre, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre, önceki yılın ağustos ayında 2,8 milyar dolar olan cari işlemler açığının, 2023 Temmuz ayında 5,5 milyar dolar seviyesine yükseldiğini hatırlatıyoruz. Ancak bu yıl ağustos ayında bu açığın yıllık yüzde 77,5, aylık ise yüzde 88,8 oranında azalarak 619 milyon dolar seviyesine gerilediğini gözlemledik. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 6,1 milyar dolar fazla vererek yılın en yüksek fazlasını kaydetti. Ayrıca, ağustos ayı sonu itibariyle 12 aylık cari işlemler açığının 59,1 milyar dolardan 57 milyar dolara düştüğünü belirtmekte fayda var. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise son 12 aylık dönemde toplamda 37,5 milyar dolar fazla verildi" dedi.

Bakan, Ağustos ayında cari fazlanın artmasında etkili olan faktörlerden bahsederek, "Ağustos ayında hizmet ihracatının 11 milyar doları, seyahat gelirlerinin ise 6,2 milyar doları bulduğunu, böylece hizmet ve seyahat gelirlerinin aylık bazda rekor seviyelere ulaştığını ifade ediyoruz. Ayrıca, bu gelirlerin yıllıklandırılmış rakamlara baktığımızda, hizmet ihracatının 96,8 milyar dolar, seyahat gelirlerinin ise 45,5 milyar dolar olduğunu belirtmek istiyoruz. Eylül ayında, Bakanlığımızın geçici dış ticaret istatistiklerine göre dış ticaret açığının aylık yüzde 42,4, yıllık ise yüzde 48,1 oranında azalarak 5 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu bağlamda, eylül ayında cari fazla verilmesinin beklendiğini söyleyebiliriz" dedi.

Bakan Bolat, son olarak şunları ekledi: "Bakanlık olarak mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik desteklerimiz ve yerli üreticinin korunmasına yönelik ithalat politikalarımızla cari işlemler hesabını kalıcı bir şekilde iyileştirmek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Bu sayede, Türkiye ekonomisinde büyümeyi destekleyerek makroekonomik istikrarı güçlendireceğiz. 'Katma değerli ve inovasyona odaklanmış üretim ve yatırım, istihdam, ihracat, cari fazla ve adil bölüşüm' önceliklerimizle Türkiye ekonomisini Türkiye Yüzyılı'na taşıyacak politikaları kararlılıkla uygulayacağız." İfadelerini kullandı.