Bakan Yumaklı, Türkiye'de su ürünleri yetiştiriciliğinin giderek ilerlediğini yazılı bir açıklamayla duyurdu. Midye yetiştiriciliğinin 2015 yılında başladığını ve bu alanda yılda 5 bin 500 ton üretim gerçekleştirildiğini aktaran Bakan, bu süreçte önemli mesafe katettiklerini vurguladı. Midye yetiştiriciliğine teşvik verildiğini ve destekleme ödemelerinin yapıldığını belirten Bakan Yumaklı, Türkiye'de halihazırda Sinop, Bursa, Yalova, Balıkesir, İzmir, Muğla ve Çanakkale gibi illerde 50 bin tonluk kapasiteye ulaşıldığını ifade etti. Ayrıca, bu kapasiteyi artırmak için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

"Yaza Girerken Tiny House ve Karavanlara İlgi Artıyor" "Yaza Girerken Tiny House ve Karavanlara İlgi Artıyor"

'ÜRETİMİN BAŞLAMASI İÇİN DÜĞMEYE BASACAĞIZ'

Bakan Yumaklı, dünya su ürünleri pazarında önemli bir yere sahip olan istiridyenin de dikkat çekti. Tatlı su tüketmeyen istiridyenin yem verilmeden yetiştirilebildiğine işaret eden Bakan, Fransa, İspanya, Çin, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin bu alanda büyük bir pazar payına sahip olduğuna dikkat çekti. Bu bağlamda, sektörden gelen talepleri değerlendirmeyi planlayarak özellikle uygun bölgelerde istiridye yetiştiriciliğine başlamayı hedeflediklerini açıkladı. Bu adımın, Marmara ve Karadeniz'de nesli tehlikede olan istiridyenin korunmasına katkı sağlayacağını ve ülkeye yeni bir gelir kaynağı oluşturmayı amaçladığını ifade etti.

Bakan Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre dünya genelinde 6 milyon ton üretime sahip istiridye yetiştiriciliğinin 9 milyar dolarlık bir pazarı olduğunu belirtti. Başlatılan çalışmalar doğrultusunda Türkiye'de 5 yıl içinde 10'dan fazla üretim çiftliği kurmayı ve bu çiftliklerde 5 ila 10 bin ton üretim yapmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bu sayede Türkiye'nin bu alandan elde edeceği gelirin 100 milyon dolara yaklaşabileceğini değerlendirdi.