Batman’da son 2 ayda 6 boğulma vakasının yaşandığı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde görevli yüzme antrenörü ve cankurtaran Osman Gönül açıklamarda bulundu.
Osman Gönül yaptığı açıklamada:“Barajlar yüzmek için yapılmamış, kullanım amaçları farklıdır. Kanal suları ise yapıları çentik şeklinde olduğu için sulamayla beraber ister istemez seviyesel farkları oluyor. Buralara girilmemesi gerekiyor. Profesyonel bir yüzücü bile eğer sakinliğini koruyamazsa kendini kurtarmakta büyük zorluk çeker ve boğulma olayı gerçekleşebilir. Gençler arasında da ne yazık ki aşırı bir özgüven, iddialaşma var” dedi.
Yüzme Antrenör Gönül, gençlerin iddialaşma ve aşırı özgüvenle bilmedikleri sulara girmelerinin tehlikeli olduğunu ifade ederek şu ifadelere yer verdi: “Beşeri faktör olarak boğulmaların nedeni, yüzme bilmeyen gençlerin veya yetişkin bireylerin bilmedikleri sulara gidip yüzmeye çalışmalarıdır. Aşırı güven, stres ve panik yapmalarıdır. Gençler arasında ergenlik ve erinlik döneminde ne yazık ki aşırı bir özgüven, iddialaşma gibi sebeplerden dolayı gençler bilmedikleri sulara girmekte, atlamakta, takla atmakta. Hayati tehlike oluşturabilecek her türlü eylemde ne yazık ki bulunmaktadırlar. Biz kesinlikle bu tarz eylemlerden uzak durmalarını istiyoruz. Burada gelip, bizimle beraber eğitimlerini alıp, yüzmesini öğrenip uygun koşullara sahip havuzlarda yüzmelerini istiyoruz. Bizim önerdiğimiz şey kesinlikle bilmedikleri sularda kesinlikle ve kesinlikle yüzmemeliler. Ailelerimize büyük iş düşmektedir. Ailelerimiz kesinlikle çocuklarını bilgilendirmeli, bilinçlendirmeli. Onlara ikazda, uyarılarda bulunmalarını istiyoruz. Buralara gelip işin ehlinden, antrenörleri nezaretinde yüzme öğrenmelerini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.


Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği kentte, son 2 ay içerisinde 6 kişi, serinlemek için girdikleri sularda boğuldu. Boğulma vakalarının önlenmesi amacıyla jandarma ekipleri girilmesi yasak sularda kontrollerini sürdürürken, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Şafi Özperk de 'Yüzme Bilmeyen Kalmasın' projesiyle bul yıl 30 bin kişiye yüzmeyi öğretmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Mevsim sıcak, etrafta da bol şu olunca maalesef istemediğimiz halde boğulma olayları yaşanıyor, yaşanmakta. Gençlik ve Spor Bakanlığının da birkaç yıldır yürütmekte olduğu 'Yüzme Bilmeyen Kalmasın' projesi kapsamında Batman'daki havuz sayımız katlanarak arttı.

Erbaa'da Dün Kazada Hayatını Kaybeden Alper Şahin Bugün Toprağa Verildi Erbaa'da Dün Kazada Hayatını Kaybeden Alper Şahin Bugün Toprağa Verildi

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde 4 yıldır görev yapan yüzme antrenörü ve cankurtaran Osman Gönül, baraj ve sulama kanallarının profesyonellere de yüzmek için çok tehlikeli olduğunu ifade ederek, “Fiziki faktörler olarak, barajlar yüzmek için yapılmamış.
Barajların kullanım amaçları farklıdır. Kanal suları ise yapıları çentik şeklinde olduğu için, sulamayla beraber ister istemez seviyesel farkları oluyor.
Buralara girilmemesi gerekiyor. Şimdi bir genç suya girdiği zaman o esnada mesela suda herhangi bir seviye farkı yok. Biraz yüzdükten sonra aniden bir seviye farkı oluşuyor.
Yapısından kaynaklı olarak yorulduktan sonra tutunabilecek bir yer olmuyor ne yazık ki kanal sularında. Akarsularda ise yer şekilleri özelliklerinden kaynaklı altta akıntı ve girdaplar oluşmaktadır.
Akıntı ve girdaba kapılan bir birey de yazık ki kolay kolay kurtulamamaktadır, boğulma olayı gerçekleştirmektedir. Profesyonel bir yüzücü bile eğer sakinliğini koruyamazsa o bile kendini kurtarmakta büyük zorluk çeker ve boğulma olayı gerçekleşebilir” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ