Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılında iller bazındaki tarımsal ürünlerde elde edilen üretim miktarları hakkında detaylı veriler kamuoyu ile paylaşıldı. TÜİK verilerine göre, çeşitli tarım ürünlerinde illerin birincilikleri ve sektördeki durumları şu şekilde oldu:

Meyve Üretiminde Lider İller

Tokat, Ordu, Samsun Kırkikindiye Hazır Olun! Tokat, Ordu, Samsun Kırkikindiye Hazır Olun!

TÜİK rakamlarına göre, meyve grubunda elma üretiminde zirvede Isparta bulunuyor. Isparta'yı sırasıyla Karaman ve Niğde takip etti. Ceviz üretiminde liderlik koltuğunda Kahramanmaraş otururken, ikinci sırada Bursa yer aldı. Susam üretiminde birinci Konya, ikinci Şanlıurfa oldu. Portakal üretiminde ise Adana birinci sırayı aldı.

Tahıl Ürünlerinde Üretim Merkezleri

Tahıl grubunda buğday üretiminde Konya birinci, ikinci sırada ise Ankara yer aldı. Kanola üretiminde ise ilk sırada Adana, ikinci sırada ise Aydın tercih edildi. Arpa üretiminde üçüncü büyük üretici ilin Edirne olduğu görüldü. Mercimek üretiminde ise Yozgat ve Adana ön plana çıktı.

Zeytin ve Baharat Tarımında Önde Gelen Yerler

Zeytin ve üzüm üretiminde Manisa birincilik koltuğuna otururken, baharatlar kategorisinde lavanta üretiminde Isparta liderliği elinde tuttu. Antep fıstığı üretiminde Şanlıurfa, Ayçiçeği yağında Edirne, Adana ve Hatay ön plana çıktı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre; elma, ceviz, buğday, kanola gibi temel tarım ürünlerinde Tokat üreticileri ilk 3 sırada yer alamadı.

Editör: Mert Kaya