Tokat'ın İşgücü Piyasası Fotoğrafı Çekildi: Tokat'ta En Fazla Çalışan Meslek Grupları Belli Oldu Tokat'ın İşgücü Piyasası Fotoğrafı Çekildi: Tokat'ta En Fazla Çalışan Meslek Grupları Belli Oldu

Arılarda yüzde 35-40 civarında ölümlere neden olan hastalıkla etkin mücadele sayesinde kentte arı ölümleri geçen yıl yüzde 7'lere kadar düştü. Bu yıl arı ölümlerinin daha da azaldığını belirten Tokat Arıcılar Birliği Başkanı Ali Demir, "Sağlanan ücretsiz ilaç desteği ile hem arı ölümleri oldukça azaldı, hem de bal üretimimiz arttı" dedi. Tokat'ta 2018 yılında İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan ve İl Özel idaresi tarafından desteklenen proje kapsamında 'Varroa' hastalığı nedeniyle toplu arı ölümlerini azaltmak ve bal üretim oranını artırmak amacıyla il genelinde bulunan 40 bin arı kovanında ücretsiz ilaçlama başlatıldı. 2018 yılı öncesinde arı ölümleri yüzde 35 ile 40 arasında görülürken, mücadele kapsamında arı ölümleri yüzde 7'lere düştü. Projeyle birlikte bal üretiminde ise artış yaşandı.
'Varroa' hastalığının dünyada ilk defa 1960 yılında Hindistan'da görüldüğünü ve Türkiye'de ise 1975 yılından itibaren ciddi zararlara neden olduğunu söyleyen Tokat Arıcılar Birliği Başkanı Ali Demir, "İlimizde 2018 yılında Varroa ile toplu mücadele kapsamında yaklaşık 40 bin arı ücretsiz olarak ilaçlanmaktadır. Tokat Valiliği önderliğinde İl Özel İdaremiz bize 4 yıldır bütçe ayırarak arıcılarımızın ücretsiz olarak Varroa ilaçlarını karşılıyor. 2018 yılı itibariyle başladı bu projemiz. 2018 yılından önce Tokat'ta arı ölümleri yüzde 35-40 bantlarında iken bu toplu mücadeleye başladıktan sonra arı ölümleri oldukça azaldı. Geçtiğimiz yıl yüzde 7'lerde iken, bu yıl daha da düştü. Bu da üreticilerimize ciddi anlamda katkı sağladı. Varroa ile mücadelede il genelinde aynı anda ilaçlama yapılıyor. Arıcılarımızın bu sayede üretimi arttı ve arı satışlarımızda artış oldu. Arıcılarımızın yüzü güldü'' dedi.

Editör: TE Bilişim