Olay anında yanında olduğu iddia edilen Hasan K. (20) ise aynı suçtan önce müebbet, ardından haksız tahrik indirimiyle 16 yıl hapis cezası aldı. Olay, 6 Mart 2023 tarihinde Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi Yavuz Sultan Selim Caddesi'ndeki bir parkta meydana geldi. İddiaya göre, daha önceden aralarında husumet bulunan Serhat Ata ve 16 yaşındaki Şaban Sarıbalık, sorunlarını konuşmak üzere parkta buluştu. Ancak konuşma kısa sürede kavgaya dönüştü. Kavga esnasında Serhat Ata, yanında getirdiği pompalı tüfekle Şaban Sarıbalık’a ateş etti. Genç çocuk olay yerinde hayatını kaybederken, saldırgan Serhat Ata ve o sırada yanında bulunduğu ileri sürülen arkadaşı Hasan K. polis ekiplerince gözaltına alındı.
Soruşturma kapsamında Serhat Ata tutuklanarak cezaevine gönderildi. İlk etapta ev hapsi verilen Hasan K. ise yapılan itiraz sonrası tutuklandı. Her iki sanık hakkında “kasten adam öldürme” suçlamasıyla dava açıldı.
Dördüncü Duruşmada Karar Çıktı
Kayseri 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dördüncü duruşmasında tutuklu sanıklar Serhat Ata ve Hasan K., hayatını kaybeden Şaban Sarıbalık’ın annesi A.S. ve taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmada söz alan Serhat Ata, önceki ifadelerini tekrar ederek, “Öldürme niyetim yoktu. Pişmanım. Sonuçta ikimiz de gençtik” şeklinde savunma yaptı.
Diğer sanık Hasan K. ise suça herhangi bir şekilde iştirak etmediğini öne sürerek, “Birlikte hareket etmedik. Benim olayla bir ilgim yok. Suçsuzum. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Şaban Sarıbalık’ın annesi A.S. ise duruşmada gözyaşları içinde konuşarak şikayetçi olduğunu belirtti ve “Oğlumun hayatını elinden aldılar. En ağır cezayı almalarını istiyorum” dedi.
Duruşma savcısı ise daha önce sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayarak, her iki sanığın da “kasten adam öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Müebbetten İndirime: Haksız Tahrik Kararı
Mahkeme heyeti, kararını açıklayarak Serhat Ata’yı “kasten adam öldürme” suçundan önce müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ardından, olayın oluş şekli ve taraflar arasındaki gerginlik nedeniyle “haksız tahrik” indirimi uygulayarak cezayı 20 yıl hapis olarak belirledi. Sanığın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.
Heyet, cinayet anında sanığın yanında olduğu ve eyleme yardım ettiği gerekçesiyle yargılanan Hasan K.’yi ise “kasten adam öldürmeye yardım etme” suçundan önce müebbet, ardından haksız tahrik indirimiyle 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Onun da tutukluluk halinin devamına karar verildi.