2014-2019 döneminde Çevrecik Köyü Muhtarı Turgay Çetin, döneminde yaptığı hizmetlerle bölgede ses getirmişti.Muhtar Turgay Çetin ile, köy muhtarlığının sorunlarını ve çözüm önerilerini konuştuk.

Çevrecik Belediyesi’nin, köy statüsüne dönüşmesinin ardından, muhtar olarak seçilen Turgay Çetin, belediye statüsünün yokluğunu halkına hissettirmedi. Köy ve yaylada, kanalizasyon, su şebekesi gibi altyapı hizmetlerine ağırlık veren muhtar Turgay Çetin halkın takdirini kazandı. 2024 yerel seçimlerinde tekrar aday olan Turgay Çetin, tecrübelerini paylaştı ve köy muhtarlarına tavsiyelerde bulundu. 

Köy Muhtarlarının Sorunları

Köy muhtarları, görevlerini yerine getirirken bazı zorluklarla karşılaşıyor. Deneyimli muhtar Turgay Çetin, köy muhtarlarının sıklıkla ile karşılaştığı sorunları şöyle sıralıyor:
Bütçe Yetersizliği: Köy muhtarlıklarının icracı bütçeleri olmaması, yapılacak hizmetleri engelliyor.

Personel Eksikliği: Yardımcı personel atamasının yetersiz olması iş yükünü artırıyor.

Altyapı Sorunları: Yol, su, kanalizasyon gibi temel altyapı ihtiyaçları giderilemiyor.

Genç Nüfusun Göçü: Köylerde genç nüfusun azalması, muhtarlık görevini zorlaştırıyor.

Tokat'ta "Mahser-i Cümbüş" Tiyatro Gösterisi Heyecanı Tokat'ta "Mahser-i Cümbüş" Tiyatro Gösterisi Heyecanı

Teknolojik Altyapı Yetersizliği: İnternet erişimindeki sıkıntılar işleri yavaşlatıyor.

Köy Muhtarlarına Tavsiyeler

Muhtarların köy halkıyla sürekli iletişimde olmaları, devlet kurumlarıyla bağlantılarını güçlü tutmak, yazı işlerinde sistematik çalışmak, herkesi kucaklayan bir tavır sergilemek gibi noktalara dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Çetin, muhtarlığın halka en yakın kurum olduğunu söyledi. İşte, 2014-2019 döneminde örnek muhtar olarak gösterilen Turgay Çetin’den köy muhtarlarına tavsiyeler:

Halkla Sürekli İletişim: Muhtarın köylülerin her türlü sorunu ve talep dinlemesi, iletişim kanallarını açık tutması gerekmektedir.

Devlet Kurumlarıyla Koordineli Çalışma: Muhtarın ilgili kurum ve kuruluşlarla sürekli irtibatta olması, işbirliği yapması hizmetlerin etkin şekilde yerine getirilmesini sağlayacaktır.

Sistemli Yönetim ve Düzenli Evraklar: Yazı işlerinin titizlikle yürütülmesi, kayıtların düzenli tutulması muhtarlık hizmetlerinin kalitesini arttıracaktır.

Tarafsız ve Kucaklayıcı Tavır: Muhtarın tüm köylüleri eşit görmesi, her kesimin sorununa çözüm üretmesi onemlidir.

Gençlere ve Kadınlara Önem Vermek: Toplumun geleceği olan gençleri, kadınları desteklemek muhtarlık görevinin olmazsa olmazlarındandır.

Sürekli Gelişim: Muhtarların yeni teknikleri ve yöntemleri takip ederek kendilerini güncellemeleri beklenmektedir.

Editör: Mert Kaya