Kırmızı Eti Nasıl Saklayalım ?

· Eti dondurmadan/yemeden önce 24 saat bekletelim. En çok tapılan hatalardan biri bayram sabahı kesin kurban etini kahvaltıya kavurup tüketmek. Çok büyük bir yanlış. Hayvanın “rigor mortis” dediğimiz ölüm katılığı geçmeden asla yenmemeli.

· Küçük porsiyonlara ayırıp saklayalım.

· En fazla 1 yıl içinde tüketelim.

· 1 seferde 200 gramdan fazla yemeyelim.

Şimdi biraz bu maddeleri biraz detaylandıralım...

- Etin yanında sebze tercih et

Demir, çinko, selenyum gibi mineraller; B1, B6, B12 ve D vitamini gibi vitaminler açısından zengin olan kırmızı et, faydasını uygun miktarlarda ve doğru hazırlama yöntemleriyle tüketildiğinde tam olarak verebiliyor. Kırmızı etin sebzeyle pişirilmesi veya haşlanmış sebzeyi etin yanına garnitür olarak kullanmak besin çeşitliliğinin sağlanmasına katkıda bulunuyor. Sebzelerin içeriğinde bulunan C vitamininin, etlerde bulunan demir, çinko ve magnezyumun emilimini, vücutta kullanılmasını artırıyor. Kırmızı et ve sebzeyle birlikte ayran ile yoğurt tercih edilirse sağlıklı bir seçim yapmış olmak mümkün.

- İyi çiğne, eti hemen tüketme

Kırmızı et sindirimi ağır olan besinler grubunda yer alıyor. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki ölüm sertliği geçmeden, olgunlaşma sağlanmadan pişirme, sindirimi de zorlaştırıyor. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli; buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tercih etmelidir. Sindirim sorunu, hazımsızlık gibi sabahları yumurta, peynir, domates, yeşillik ve esmer gibi sindirimi göreceli olan daha kolay besinler tüketilmesi öneriliyor. Etlerin sindirimi üzerine çiğnemenin de etkisi bulunuyor. Yağsız etlerin maksimum emilimleri için yeterli miktarda çiğnenmeleri gerekiyor.

- Ağır ateşte pişirmek sağlıklıdır

Kırmızı ette doğru pişirme yöntemi tercih edilmezse besin öğesi kayıpları meydana gelebilir. Bu nedenle haşlama, ızgara veya fırın en sağlıklı pişirme yöntemleri arasındadır. Pişirme yöntemi seçileceği zaman etin türüne dikkat etmek gerekmektedir. Kasların yüksek bağ dokusu içerikleri normalde daha az olgunlaşmalarına neden olmaktadır. Bağ dokusu içeriği yüksek etler için nemli bir ısıtma yöntemi, örneğin ağır ateşte veya sıvıda pişirme önerilir. Ayrıca eti yüksek ateşte pişirmek sağlığa zararlı maddeleri ortaya çıkarır ve bu kanserojen etki oluşturabilir. Izgara ya da mangal tercih edilecekse pişirilen etin mangalla arasında yaklaşık 15 cm mesafe bırakmak gerekir. Yüksek ısıda pişirme yöntemiyle etler bozulabilir, etin içi çiğ kalabilir. Etin çiğ ya da az pişmiş olması besin zehirlenmelerine de neden olabilir. Kırmızı et ne kadar yüksek ısıya maruz kalırsa o kadar zararlıdır.

- Gün aşırı bir dilim baklava yeterli

Bayramlarda en çok yapılan yanlışlardan biri de tatlı tüketiminin artırılmasıdır. Bu dönemlerde şerbetli tatlılar daha çok tercih edilmektedir. Eğer şerbetli tatlı tüketilmek isteniyorsa ve kişinin diyabet gibi bir sağlık sorunu yoksa gün aşırı 1-2 dilim baklava tercih edilmelidir. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların veya vitamin, mineral ve posadan zengin kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuru yemişlerin tercih edilmesi daha uygun olacaktır.

- Su tüketimi artmalı

Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmeli, bunun yanı sıra su tüketimi kaba bir hesapla günde 2- 2,5 lt olmalıdır.

- Et kullanılarak yapılan sebze ya da baklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.

- Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.

- Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

- Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.

- Etlerin yanında rafine edilmiş pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir.

- Sabah kahvaltılarda yenilen çeşit ekmelerin içeriğine göre kahvaltıda yenilen besinler kısılabilir. Örneğin, cevizli ekmek tüketiliyorsa yanına zeytin veya ceviz gibi yağ grubundan besinlerin tüketilmesine gerek yoktur.

- Tatlıları ara öğünlere koyup yanına 1 çay bardağı kadar süt eklediğinizde doyurucu olacağı için kan şekerinizde oynamalar yapmaz.

Pazar Günleri Tokat'ta Yapılacak Aktiviteler Pazar Günleri Tokat'ta Yapılacak Aktiviteler

Şimdi gelelim kaçamakları dengelemeye 

Bayram bitiminde uygulayacağınız, ödemlerden arınacağınız bir liste hazırladım.

Sabah aç karnına 1 bardak limonlu su ( 300-400 ml suya çeyrek limon sıkın)

Kahvaltı 11.00

· 2 adet haşlanmış yumurta

· Domates salatalık biber maydonoz vb. yağsız sınırsız söğüş

· 3 kaşık lor peyniri / çökelek / 1 dilim beyaz peynir (30 gram)

· 7 adet zeytin

· 1 kupa yeşil çay

Ara öğün 14.00

· 2 kalın dilim ananas

· 1 kutu sade activia / 2 kaşık tarçınlı ev yoğurdu

Ara öğün 17.00

· 1 kupa yeşil çay

· 15 adet çiğ fındık/ badem / 4-5 adet ceviz

Akşam 19.30

· 2-3 adet orta boy kabak rendele 1 yemek kaşığı zeytinyağında kavur az tuz ve baharatlarla

· 4 yemek kaşığı yoğurt

· Semizotu salatası 1 çorba kasesi kadar yağsız limonlu elma sirkeli

Günlük 3.5 litre Su

Günlük 1 şişe maden suyu

Sabah yapılabiliyorsa aç karnına 30-40 dakika tempolu yürüyüş

Herkese iyi bayramlar…