Yayman, yapay zeka ile ilgili bir yasa çalışmasının gündeme geleceğini ve konunun muhalefetle birlikte değerlendirileceğini belirtti.

Yayman, yapay zekanın global bir tartışma konusu olduğunu ve Türkiye'nin bu alanda önemli adımlar attığını ifade etti. "Yapay Zeka Komisyonu, Dijital Mecralar Komisyonu ile işbirliği içinde çalışacak, uzmanlar dinlenecek ve bu görüşler bir rapor haline getirilecek. Rapor, yapay zekanın artılarını ve eksilerini ele alacak ve ardından bir yasa çalışması yapılacak," dedi.

Türkiye’nin 2025 yılında yapay zeka konusunda ilk 20 ülke arasında yer alma hedefi bulunduğunu belirten Yayman, "Bu komisyon, bilişim alanındaki dünya çapında uzmanları dinleyecek ve kapsamlı bir rapor sunacak. Bu süreçte, yasa tasarısı hazırlanacak ve muhalefetle işbirliği yapılacak. Yapay zekanın olumlu yönlerinin öne çıkmasını ve gençlerin bu alanda eğitim görmesini sağlamak istiyoruz," şeklinde konuştu.

Yayman, yapay zekanın iş gücü üzerindeki etkilerine dair algıların yanlış olduğunu ve bu teknolojinin insanların işlerini kolaylaştıracağını vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasına katkıda bulunacağını belirtti.

Bakan Göktaş: 729 Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakını Kamuya Atanacak Bakan Göktaş: 729 Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakını Kamuya Atanacak

Yapay zekanın oluşturabileceği tehditlere de dikkat çeken Yayman, 'Deepfake' teknolojisinin tehlikeleri konusunda yasal düzenlemelerin gerekliliğini ifade etti. "Deepfake videoları gibi tehditlere karşı etik kodlar ve hukuksal düzenlemeler bir an önce belirlenmelidir," dedi.

Yayman, dijital platformların siyaseti nasıl etkileyebileceğine dair örnekler vererek, "Platform sahiplerinin siyaseti doğrudan etkileyebileceğini görüyoruz. Bu durum, dijital demokrasinin iyi ya da kötü kullanımıyla ilgili önemli bir sorun teşkil ediyor," şeklinde değerlendirdi.

Kaynak: DHA