Kent merkezinde yaşayan, bir fabrikada işçi olarak çalışan Erdi Aydemir (36), 2 yıl önce vefat eden babası Fikret Aydemir'in evlerinin arkasında bulunan 750 metre karelik bahçesinde hobi olarak  yetiştirdiği akzambağı çiçeğini yetiştirmeye devam ediyor. Bahçesinde  bulunan  zambak hasadına başlayan Aydemir, çiçeğini ayrı polenini ayrı toplayarak değerlendiriyor. Aracı firmalar ile çiçeğini ve polenini sağlık ve gıda sektöründe kullanılmak üzere satıyor. Tek hasatta 750 metre karelik bahçesinde toplam 300 kilo gram hasat yapıyor. Polenini, çiçeğine ve soğanı ayrı ayrı satarak yılda ise 500 bin lira kazanıyor.

Tokat’ta Yaylalardan Toplanan Köygüçeren Fiyatları Uçtu Tokat’ta Yaylalardan Toplanan Köygüçeren Fiyatları Uçtu

Akzambak çiçeğinin aromatik bir bitki olduğunu söyleyen Aydemir, "Güzel kokusu ve keskin bir görüntüsü vardır. Bu çiçek Osmanlı döneminden kalan bir çiçektir. Bir çok faydası vardır.  Çiçeğinden reçeli, çayı yapılıyor. Ayrıca bunlar ağrı kesici özelliği olduğu için ilaç sektöründe kullanılıyor. Poleni organik boya yapımında kullanılıyor. Bu işe babam başladı, 7 yıl önce  bahçemizde 10 tane vardı. Bunu araştırdık ve faydalı bir bitki olduğunu gördük. Çoğalttık, şuanda bahçemizde 10 bin tane var. Bunu hasatını yaptıktan sonra Türkiye'de satıyoruz. Şuanda 750 metre karelik bir alanda yapıyoruz. Bir memurun çalışıp emekli olduğunda kazandığı tazminat hakkını biz sadece bir sezonda kazanıyoruz. 400- 500 bin arasında bir kazancımız oluyor" diye konuştu.

akzambaktan-tek-hasatta-500-bin-kazaniyor_2905_dhaphoto1akzambaktan-tek-hasatta-500-bin-kazaniyor_2905_dhaphoto3akzambaktan-tek-hasatta-500-bin-kazaniyor_2905_dhaphoto4akzambaktan-tek-hasatta-500-bin-kazaniyor_2905_dhaphoto5akzambaktan-tek-hasatta-500-bin-kazaniyor_2905_dhaphoto6