Tokat'ta bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte, yaylalardan toplanan madımak, Tokat Pazarı'nda rekor fiyatlara satılıyor. Tüketiciler, kilosu 50 ve 70 TL'ye varan fiyatlarla madımak satın alıyor.

Erbaa ve Bölge İlçelerde Bugün (17.05.2024) Nöbetçi Eczaneler Erbaa ve Bölge İlçelerde Bugün (17.05.2024) Nöbetçi Eczaneler

Anadolu'nun pek çok bölgesinde "keçimemesi", "kuşekmeği", "çoban ekmeği", "söğüt otu", "badıma" ve "madımalak" gibi isimlerle bilinen madımak, Tokat mutfağının da vazgeçilmez bir parçası. İç Anadolu'da madımak yemeği, çorbası ve böreği yapılırken, Balıkesir yöresinde ise "köygöçüren" olarak biliniyor.

Oldukça besleyici olan madımak, E, A, C, B2, B6 vitaminleri açısından zengin. Demir, fosfor ve kalsiyum bakımından da oldukça değerli. Antioksidan özelliği, sindirim sistemine yardımcı olması ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkisiyle de öne çıkıyor.

Tokat'ta bahar aylarında toplanan madımak, yöre mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Sivas yöresinde de oldukça yaygın ve sevilerek tüketilen madımak, hatta türkülere konu olmuş durumda.

Tüketiciler, yaylalardan toplanan ve Tokat Pazarı'na getirilen madımağı, yüksek fiyatlara rağmen satın almaya devam ediyor. Uzmanlar, madımağın hem lezzet hem de sağlık açısından değerini vurguluyor.

Bir çim görseli olabilir

Muhabir: Murat Berber