Tokat Gaziosmanpaşa Bulvarı'nda bulunan ve 1277 yılında Muineddin Pervane Süleyman tarafından yaptırılan Gök Medrese, restorasyona alındı. Anadolu Selçuklu mimarisinin ve sanatının en belirgin özelliklerini taşıyan Gök Medrese; 2 katlı, 2 eyvanlı, ortası açık avlulu ve revaklı plan tipindeki eser, çini ve altın süslemeleri ile dikkat çekiyor. Ana eyvanında ayrıca zemini kıvrık dallardan oluşan çini Ayet-el Kürsi bordürü yer alıyor. Osmanlılar zamanında 18'inci yüzyıla kadar medrese, bimarhane ve bir odası türbe olarak değerlendirilirken, daha Tokat Şehir Müzesi olarak kullanıldı.
 

Tokat'ta Kurbanlık Fiyatları Yükseldi: Düve 300 Bine Kadar Tokat'ta Kurbanlık Fiyatları Yükseldi: Düve 300 Bine Kadar

Restorasyon, çalışmalarında önemli bir aşamaya geldiklerini ifade eden AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, "Yıl sonuna kadar bitecek. Burası 746 yıldır ayakta. Selçuklu mimarisinin Anadolu'da ki en önemli eserlerinden biridir. 18. yüzyıla kadar medrese olarak kullanımıştır. Daha sonrada şifahane olarak kullanıldı. Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde de, Tokat Şehir Müzesi olarak kullanılmaya devam etti. Vakıflar Genel Müdürlüğü'müz şuanda esaslı bir çalışma yapıyor. Yıl sonuna kadar restorasyon çalışmaları bitecek. Gök Medrese ismini buradaki turkuaz renkli çinilerden alıyor. Restorasyon bittiği zaman bu alan çinilerle kaplı olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız 2002 yılından beri ecdat yadigarlarına restore etmek için büyük bir çaba ortaya koydu. Yaklaşık 6 binin üzerinde restore edilerek bugüne kadar milletimizin hizmetine sundu" dedi.

746-yillik-medresede-restorasyon-calismalari-devam-ediyor_9498_dhaphoto1746-yillik-medresede-restorasyon-calismalari-devam-ediyor_9498_dhaphoto2746-yillik-medresede-restorasyon-calismalari-devam-ediyor_9498_dhaphoto5746-yillik-medresede-restorasyon-calismalari-devam-ediyor_9498_dhaphoto9