Ziraat Mühendisi Çiğdem Uslu Yağcıoğlu gazetemize verdiği röportajda fındıkta ekonomik zarar açan ‘dalkıran zararlısı’ hastalığı ile ilgili üreticilerimize bilgiler verdi.

Yağcıoğlu;  Dalkıranın  ergin dişileri, gövde ve dallarda galeriler açarak zararlı olurlar. Genellikle sürgün dibinden 2 mm çapında yuvarlak bir delik açarak dal içerisine girerler, açtıkları bu deliklerden bitki özsuyu dışarı sızar ve dalın zayıflamasına neden olur, mücadelesi doğru ve zamanında yapılmadığı takdirde bu zayıflama önce dalda sonra fındık ağacının genelinde görülür ve zamanla ağaç tamamen kurur. Genel olarak 2-3 cm. kalınlığındaki dalları bir galeri kurutabilir. Dalkıran bakımsız, zayıf ve taban suyu yüksek yerlerde kurulu bahçelerde daha fazla zarar yapmaktadır. Mücadele yapılmadığı takdirde fındık üreticisini büyük zarara uğratır.

Dalkıranın tespit edildiği dalları boyuna kestiğimizde bitki özsuyunun olduğu dalın orta kısmında kahverengileşme görülür, bu kahverengi lekenin bittiği noktaya kadar dalı kesip araziden uzaklaştırmamız gerekmektedir. Dalkıran mücadelesi bir arada bulunan tüm fındık üreticileri tarafından eşzamanlı olarak yapılmalıdır.

Dalkıran  ile  Mücadele:

Ergin dişilerin galeri açmalarını önlemek amacıyla yapılır. Bunun için de ergin çıkışı döneminde ilaçlama yapılmalıdır.    

İlkbaharda çıkan erginlere karşı hava sıcaklığı 18- 20 ºC'ye ulaştığında ruhsatlı ilaçlardan biri ile ilaçlama yapılabilir. Başarılı bir kimyasal mücadele için ise çıkış zamanının tespit edilmesi önemlidir. Bu amaçla Kırmızı Kanatlı Yapışkan Tuzaklar monitör amaçlı kullanılarak ergin çıkış zamanı tespit edilebilir . ilaçlama yapılacak bahçelerde yeni galeriler aranır ve zararlının yoğunluğuna göre ilaçlamaya başlanmalıdır.

Özellikle ilçemizde Gökal bölgesinde fındık üretimi yapan çiftçilerimizden dalkıran zararlısından dolayı yoğun şikayet alıyoruz, gerekli bilgilendirmeyi ve uyarılarımızı yapıyoruz. Tüm fındık üreticilerimize bol ve bereketli hasatlar diliyorum’’dedi.

3 Aylık Hamile Esra'yı Öldüren Eşi Tutuklandı 3 Aylık Hamile Esra'yı Öldüren Eşi Tutuklandı

Editör: TE Bilişim