Cumhurbaşkanlığı seçimi kesin sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte gözler yeni Kabine'nin açıklanacağı tarihe çevrildi. Buna göre; 3 Haziran 2023 Cumartesi günü saat 22.00'da yeni kabine'nin açıklanması bekleniyor.

28 Mayıs seçimlerinin kesinleşmeye sonuçlarına göre 13.Cumhurbaşkanı ise Recep Tayyip Erdoğan oldu. Ardından kulislerden gelen bilgilere göre Milli Eğitim Bakanı olacağı düşünülen ismin kim olduğu vatandaşlar tarafından merak konusu oldu.

Yeni Milli Eğitim Bakanlığı için Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı, Eski YÖK Başkanı Erbaalı Prof Dr Yekta Saraç ya da Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Tokatlı Prof Dr Erhan Afyoncu’nun isimleri kulislerde geçiyor.

PROF. DR. YEKTA SARAÇ KİMDİR?

Yekta Saraç kimdir, Yekta Saraç, 21 Mart 1963 tarihinde İstanbul‘da doğmuştur. Aslen Erbaa Tanoba kasabasındandır. Babası Hadis Alimi Muhammed Emin Saraç Hocadır. Lisans eğitimini 1981-1985 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı. 1985’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalında araştırma görevlisi oldu.

Aynı üniversitede 1987-1991 yılları arasında doktora eğitimini aldıktan sonra, 1992’de yardımcı doçent, 1994’te doçent unvanını kazanan Prof. Dr. Saraç, 2000 yılında profesör oldu. 2005-2006 yıllarında KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesinde görev yapan Prof. Dr. Yekta Saraç,

Erbaa Müftülüğü Başkanlığında Tosunlar Köyünde Programa Düzenlendi Erbaa Müftülüğü Başkanlığında Tosunlar Köyünde Programa Düzenlendi

19 Ekim 2005’te Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine seçilerek dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bu seçim onaylanınca YÖK Genel Kurul üyesi oldu. 19 Ekim 2010’da YÖK üyeliğine ikinci defa seçilince bu seçimi cumhurbaşkanı Abdullah Gül onaylamış 13 Mart 2008’den itibaren YÖK Yürütme Kurulu üyesi ve 21 Ocak 2010’dan itibaren de YÖK Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir. Ekim 2013’te 3. defa YÖK üyeliğine Bakanlar Kurulu kontenjanından seçilmiştir.

Uzmanlık alanları eski Türk edebiyatı, metin şerhi, ve belagat-retorik olan Yekta Saraç’ın basılı 8 kitabı ve pek çok dergide yer alan makaleleri bulunmaktadır.

kadar Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Yüksek öğretim Kurulu Başkanlığına vekalet etti.

11 Kasım 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından (YÖK) Yüksek öğretim Kurulu Başkanlığına atandı.

30.07.2021 Tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı olarak atandı.

PROF. DR. ERHAN AFYONCU KİMDİR?

1967’de Tokat’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Tokat Gaziosmanpaşa Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1984’te başladığı Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı’ndan 1988’de mezun oldu. 1989’da Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atandı. Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı’nda Necati Efendi Tarih-i Kırım (Rusya Sefaretnamesi) isimli tez ile 1990’da tamamladı. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı’nda Osmanlı Devlet Teşkilatında Defterhane-i Amire (XVI-XVIII. Yüzyıllar) isimli tez ile doktorasını 1997’de bitirdi. Vatani hizmetini 1998-1999 yıllarında asteğmen olarak yaptı. 2000 yılında yardımcı doçent oldu. 2001 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne geçti. 2008’de doçent, 2014’te profesör oldu.

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Tarih Bölüm başkan yardımcılığı, Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı başkanlığı, Sosyoloji Bölüm Başkanlığı ile fakülte ve yönetim kurullarında üye olarak vazife yaptı. 2012 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yönetim kurulu üyeliğine atandı. 2012-2015 yılları arasında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. 2016 Şubat’ında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi dekanı oldu. 4 Ekim 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Millî Savunma Üniversitesi’ne kurucu rektör olarak atandı. Hâlen bu görevini sürdürüyor. Türk Tarih Kurumu aslî üyesidir.

‘Tanzimat Öncesi Osmanlı Tarihi Araştırma Rehberi, Sahte Mesih (Osmanlı Belgeleri Işığında Dönmeliğin Kurucusu Sabatay Sevi ve Yahudiler), Osmanlı Devlet Teşkilatında Defterhane-i Amire (XVI-XVIII. yüzyıllar), Süleyman Şah Türbesi, III. Ahmed’in Hatt-ı Hümayûnları, III. Ahmed’in Hatt-ı Hümayûnlarında Sultan ve Sağlık, III. Ahmed’in Hatt-ı Hümayûnlarında Sultan ve Diplomasi, Şeyh Vefâyî Mehmed Osmanlı-Safevî Savaşlarına Dair Bir Kaynak Tevârih-i Gazavât-ı Sultan Murâd-ı Sâlis, Üsküdârî Abdullah Efendi, Vâkı’ât-ı Rûzmerre (3. cilt) ve Turhan Sultan (Uğur Demir ile birlikte) ve Savaşın Sultanları Osmanlı Padişahlarının Meydan Muharebeleri, I-II (Feridun M. Emecen ile birlikte)’ isimli akademik kitaplarının yanında akademik bilgileri popüler dille kaleme aldığı ‘Sorularla Osmanlı İmparatorluğu, Truva’nın İntikamı, Yavuz’un Küpesi, Baltacı ve Katerina, Muhteşem Valide Kösem Sultan, Osmanlı’nın Hayaleti, Osmanlı İmparatorluğu’nda Askeri İsyanlar ve Darbeler (Ahmet Önal ve Uğur Demir ile birlikte), Son Dünya Düzeni, Fransa’ya Osmanlı Tokadı (Ahmet Önal ve Uğur Demir ile birlikte), 1453 Panorama Tarih Müzesi (Coşkun Yılmaz ile birlikte), Muhteşem Süleyman, Bir Cihan Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı Padişahları, Herkes İçin Kısa Osmanlı Tarihi (1302-1922) ve Geleceği Anlamak İçin Yakın Tarih Dersleri’ adlı eserleri vardır.