Tokat'ın Erbaa ilçesinde nesli tehdit altında olan vaşak, yaban hayatı koruma çalışmaları kapsamında kurulan fotokapan sistemi ile kaydedildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nün öncülüğündeki proje kapsamında, yaban hayatı araştırmacısı Kenan Kesmez, Canik Dağları eteklerine fotokapan kurdu. Kesmez'in takip ettiği fotokapana, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin "kırmızı listesinde" yer alan ve Türkiye'de birinci derecede koruma altındaki vaşak yansıdı.

Görüntülerde, ormanlık alanda dolaşan vaşağın bir süre sonra kaybolduğu izleniyor. Proje yürütücüsü Kesmez, amaçlarının bu tür canlıların korunmasına katkı sağlamak olduğunu belirtti:

"Bu projeyi Doğa Koruma Milli Parklar bünyesine alarak, ülkemizdeki doğa harikalarına yaygınlaştırmayı ve yaban hayatı çeşitliliğinin canlı olarak izlenmesini hedefliyoruz. Ancak kaçak avcılık gibi tehditlerin de farkındayız. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü'nün bu konuda hassas olduğunu biliyoruz."

Proje kapsamında Erbaa özelinde gerçekleştirilen çalışmaların, vaşak gibi nesli tehlike altındaki türlerin korunmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Erbaa'da Bugün (05.05.2024) Vefat Edenler Erbaa'da Bugün (05.05.2024) Vefat Edenler

Vaşak Nedir? Özellikleri Neler?

Vaşak, kedigiller (Felidae) familyasından Lynx cinsini oluşturan orta büyüklükteki etçil yabani hayvan türüdür. Türün en ilginç özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bacaklarının üst kısımlarındaki kalın kürkleri sayesinde soğuk havalarda rahatlıkla hareket edebilirler. Bacaklarındaki uzun tüyler, kar üzerinde yürümelerini kolaylaştırır.
  • Geniş ve kalın yapılı pençeleri sayesinde avlarını yakalayabilir ve ağaçlara tırmanabilirler. Avcılık yetenekleri oldukça gelişmiştir.
  • Gündüzleri ağaçlarda ve kayalık alanlarda gizlenen vaşaklar, geceleri aktiftirler. Gece görme yetenekleri çok iyidir.
  • Yüksek sıçrama kabiliyetleri olan vaşaklar, avlarını fark etmeden yakalayabilirler. Hızlı ve güçlü vücutları ile küçük-orta büyüklükteki memeli, kuş ve sürüngen türlerini avlayabilirler.
  • Türkiye'de nesli birinci derecede koruma altında olup, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin "kırmızı listesinde" yer almaktadır.
Muhabir: Sabriye Er Kelkit Gazetesi (Özel)