Tokat'ın Turhal ilçesine bağlı Sarıkaya Köyü Derneği, kuraklığa karşı yağmur duası düzenleyeceğini duyurdu.Yapılan açıklamada, 5 Mayıs Pazar günü köy halkının yağmur duasına davet edildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kıymetli köylülerimiz, değerli üyelerimiz; 5 Mayıs Pazar Günü köyümüzde yağmur duasına çıkılacaktır. Çocuğundan büyüğüne herkes davetlidir." Peki Yağmur Duası nedir, nasıl yapılır?

Yağmur Duası Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yağmur duası (istiská), kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için Müslümanların Allah'a yaptıkları özel bir duadır.

Yağmur Duasının Yapılışı:

  1. Üç gün peş peşe cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkılıp dua edilmesi müstehaptır (tavsiye edilir).
  2. Duadan önce fakirlere sadaka verilmesi, herkesin günahlarından tövbe ve istiğfar etmesi, küs olanların barışması uygun olur.
  3. Yağmur duasına giderken mütevazı ve boynu bükük bir tavırla, ihtiyarları, çocukları, hayvanları da götürmek müstehaptır.
  4. Yağmur duasında imam ayakta iken ellerini yukarıya kaldırarak dua eder, cemaat da oturduğu yerde ellerini kaldırarak "âmin" der.
  5. Namazdan sonra imam tarafından hutbe okunur. Hutbe bitince imam, cemaatle birlikte kıbleye yönelinerek dua ve istiğfar ederek yağmur talep ederler.

Yağmur duasının yapılışı şöyledir:

YAĞMUR DUASI:

Allahümme es'kına gaysen mugisen henien merien ğadeken mücellilen Seyhan ammen tabekan. Allahümme eskına'l-ğayse ve la tec'alna mine'l-kanitin. Allahümme inne bi'l-biladi vel'ibadi ve'l-halkı mine'l-levai ve'd-danki ma la neşku illa ileyke.Allahümme enbit lenezzer'a ve eddir lena'd-dar'a ve eskına min berakati's-semai.Ve enbit lena min berekati'l-ardı. Allahümme inna nestağfiruke inneke künte gaffaran. Fe ersili's-semae aleyna mindaran...

BAL LİGİNE SON 3 ADIM BAL LİGİNE SON 3 ADIM

YAĞMUR DUASI ANLAMI:

Allah'ım,bize yardım eden, içimize sinen,ferahlık veren,bol,yararlı her tarafı sulayan bereketli bir yağmur ihsan eyle. Allah'ım bizi yağmurla sula, bizi ümitlerini yitiren kimselerden eyleme. Allah'ım! Kullarda, illerde,ve diğer yaratıklarında da öyle bir sıkıntı öyle bir darlık var ki senden başkalarına arz edemeyiz. Ey yüce yaratıcımız, bizim için ekinleri bitir. sütlerimizi bollaştır. bizi göğün bereketlerinden sula. Bize yeryüzünün bereketlerinden ihsan eyle. Ey cömert kerem sahibi Allah'ımız biz senden mağfiret dileriz, şüphe yokki Sen bağışlayıcısın, bize gökten bol bol yağmurlar yağdır. Ey bağışlayıcı merhametli rabbimiz.

Kaynak: Sabriye Er