Karakılçık Buğdayı: Değerini Bulan Atalık Tahılımız Karakılçık Buğdayı: Değerini Bulan Atalık Tahılımız

Tokat’ta, Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan; tuzsuz ve şekersiz olarak doğal nohut mayasında yapılan Nohut Mayalı Çörek vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.
 Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021 yılında tescillenerek coğrafi işaret alınan Tokat çöreği, nohut mayasından üretilmesi nedeni ile şeker, tansiyon ve mide rahatsızlığı olan kişilerin tercih ettiği Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasındadır.
Tokat’ta yağlı ve simit fırınları Ramazan ayında nohut mayalı çöreğe ağırlık veriyorlar. Ortalama 12 saat gibi bir sürede hamuru hazır hale geldikten sonra yoğrulan ve açılan çörekler şekil verilerek tavalara konularak taş fırınlarda yaklaşık 15 ile 20  dakikada arasında pişiyor.

Nohut mayalı çörekler hem iftar hem sahur sofralarını vazgeçilmezi haline geliyor. Yemekten sonra çay veya süt ile tüketilen çörekler sindirimi kolaylaştırıyor. Sade, cevizli ve kuru üzümlü olarak çeşitli boylarda satılan çörekler vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Çöreklere il dışından da siparişler gelmekte olup kargo ile gönderimi yapılıyor.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)