İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından ilk olarak 19 Temmuz 2023 tarihinde, İstanbul’da 1 Aralık 2023 tarihinde ise tüm büyükşehirlerde başlatılan Mobil Göç Noktası Uygulaması Türkiye’ye geneline yayılıyor.

DÜZENSİZ GÖÇLE DAHA ETKİN MÜCADELE

Düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştıran ve hızlandıran Mobil Göç Noktası aracı, Tokat ’tada hizmet vermeye başladı. Mobil Göç Noktası aracıyla düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla daha etkin mücadele edilmesi hedeflenmektedir.

PARMAK İZİ SORGULAMASI YAPILARAK YASAL KALIŞLARI KONTROL EDİLİYOR

Tokat'ta Hac Dağındaki Örtü Yangını Büyümeden Söndürüldü Tokat'ta Hac Dağındaki Örtü Yangını Büyümeden Söndürüldü

Düzensiz göçle mücadele kapsamında gerçekleştirilen uygulama ve denetimlerde güvenlik güçleri, düzensiz göçmen olduğundan şüphelendikleri kişilerin kimliğini kontrol ediyor. Kimliğini ibraz edemeyen yabancılar gerekli kontrollerin sağlanması amacıyla Mobil Göç Noktası adı verilen araçlara davet ediliyor. Burada İl Göç İdaresi Müdürlüğü personeli tarafından Göç-Net veri tabanı üzerinden biyometrik verilere ilişkin parmak izi sorgulaması yapılıyor. Yasal kalış hakkı olmadığı belirlenen yabancılar, sınır dışı işlemleri için Tokat İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilmektedir. Bununla birlikte farklı ilde kayıtlı olup Tokat’ta bulunduğu tespit edilen yabancılar kayıtlı oldukları şehre yönlendirilmektedirler. Uygulamayla yabancıların yasal kalış haklarının olup olmadığı çok kısa bir zaman içerisinde tespit edilmektedir.

Kaynak: Bülten