Sulusaray'da Deprem Oldu Sulusaray'da Deprem Oldu

Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ile Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünün birlikte organize ettiği eğitime 29 kadın çiftçi katıldı. Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin ve KTV Şube Müdürü Mehmet Demirkol da eğitim sırasında bir ziyarette bulundular.

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi: “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi ile kırsal alanda yaşayan kadınların tarımsal konularda ve ekonomik faaliyetlerde eğitim-yayım yöntemleri ile kapasitelerini geliştirmek, tarımsal üretimdeki kaliteyi artırmak, kadınların kalkınmada daha aktif rol almalarını sağlamak ve sosyo-ekonomik konumunu iyileştirmek ve güçlendirmek amaçlanmaktadır. Bu maksatla Tokat merkez ve ilçe köylerde kadın çiftçilere yönelik olarak eğitim ve yayım faaliyetleri sürdürülmektedir. 

2023 yılında 60 köyde 1118 Kadın çiftçiye uygulamalı “sağım hijyeni, hayvan hastalıkları, hayvan refahı, sağlıklı beyaz peynir yapımı ve peynirle bulaşan Bruce'la hastalığı, İyotlu tuz kullanımının önemi, Kooperatifçilik, Gıda israfı, Tarım cebimde uygulaması, tarım sigortasının önemi ve TARSİM, Tarımsal sulamalarda ve binalarda su verimliği, pestisit kalıntısının olmaması için hasat öncesi yasaklı ilaç kullanımının önlenmesi vb." konularda eğitim çalışmaları düzenlenmiştir. Ayrıca Tarımsal Kalkınma kooperatiflerinin bulunduğu yerlerdeki kadın çiftçilere yönelik olarak 14 köyde 280 kadın çiftçimizin de eğitim ve yayım faaliyetlerinden faydalanması sağlanmıştır.

Eğitim esnasında İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin Kadın çiftçilerle bir süre sohbet etti. Eğitimlerden memnun olup olmadıklarını ve hangi konularda eğitim almak istediklerini sordular.

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahinbir konuşma yaparak “ Çiftçi Eğitim ve Yayım faaliyetleri ile ilgili olarak Kadın Eğitimi konusu çok önemsediğimiz bir konudur.  Tarımsal üretimin bir ayağını da kadınlarımız yürütmektedir. Ev işlerinin yanı sıra, tarlasında, bahçesinde, ahırında gece gündüz demeden çalışarak ailesine, evine ve ülkemize üreterek eşine destek veren kadın çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Kadınlarımızın eğitim faaliyetlerine göstermiş oldukları ilgiden çok memnun olduk. Kadın Eğitimleri ile ilgili olarak 2023 yılı içerisinde 60 köyümüzde yapılan eğitimlere 1118 Kadın Çiftçi katılmıştır. Ayrıca Çiftçi Eğitim ve Yayım faaliyetleri kapsamında çeşitli konularda bütün çiftçilerimize eğitimlerimiz de devam etmektedir.  2023 yılı içerisinde 352 Eğitim toplantısı yapılmış ve bu eğitimlere 6907 çiftçi katılmıştır. Eğitimde görev alan teknik personelimize göstermiş oldukları gayretten dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verildi.

Sabriye Er Kelkit Gazetesi (Özel)

Editör: Muhammed Özkan