Ressamlar 'Yedi Renk Sanat Çalıştayı' İçin Tokat'ta

Yusuf Beyazıt Vakfı'nda sergilenmek üzere Tokat'ta Yedi Renk Tokat Sanat Çalıştayı kapsamında Giresun Milletvekili Sabri Öztürk ile Ressamlar; Orhan Zafer, Ulanbek Abykeev, Teymur Ağalıoğlu, Talgat Bokoev ve Mümin Candaş, Tokat'ımızın tarihi mekanlarını, doğal güzelliklerini tuvallere aktararak, bu eserlerin yüzyıllarca kalıcı olarak sergilenmesini sağlayacak.

TOKAT 05.08.2022, 18:51 23.08.2022, 10:21 MESUT KAYA
Ressamlar 'Yedi Renk Sanat Çalıştayı' İçin Tokat'ta

Siyasetin ve sanat yaşamı içinde yer alan Giresun Milletvekili Sabri Öztürk çalıştay ile ilgili olarak, "Yusuf Beyazıt Vekilimizin daveti ile Tokat'tayız. Tokat'ta Vekilimiz adına kurulan bir Vakıf var.

Bu Vakıfta sergilenme üzere bir grup ressam arkadaşlarımız ile beraber çalıştay yapmaya karar verdik.

Adına'da "Yedi renk Sanat Çalıştayı" dedik.  Hakikaten birbirinden değerli sanatçılarımız var.

Bizim yerli sanatçılarımızdan Orhan Zafer hocamız, Mümin Candaş hocamız, Azeri asırlı Teymur Ağıllıoğlu, Kırgız kardeşimizden Ulanbek Abykeev  ve Talgat Bokoev,  genç ve değerli ressamlarından bizde ressam yönümüzle, Tokatta bu çalıştaya dahil olduk.

Kültür Sanat bizim medeniyetimizin taşıyıcılığı anlamında çok kıymetli bir yeri var. Tokat'ı hakikaten çok beğendik. Tarihiyle, kültürüyle, özellikle restore edilmiş tarihi evleri, camileri hanları,  kervansarayları hakikaten muhteşem ve çok etkileyici,  gördüm ki Tokat'ın potansiyeli ile belki,  İstanbul'dan sonra, Edirne'den, Bursa'dan sonra, Türkiye'nin ilk 5'ine girecek kapasitede, çok zengin ve değerli derin tarihe sahip bir yer Tokat, bunlar restore edildikçe, gün yüzüne çıktıkça gerçekten yerli ve yabancı turistin beğenisine sunuldukça, eminim Tokat turizmden çok daha iyi bir pay alacaktır.

Elbette bu eserlerin bizim sanatçılarımızın eliyle tuvallere aktarılması, yazarların, şairlerin eserlerine konu etmesi, değerlere daha da bir anlam katmaktadır. Bu anlamda Yusuf Beyazıt Vekilimizi de tebrik ediyor ve kendilerini çok teşekkür ediyorum.

Sadece Tokat'ta değil, Türkiye'nin her yerinde, hatta bizim gönül coğrafyamızdaki çok eserlerin restorasyonuna çok önemli katkılar sağlamıştır.  Gerek Vakıflar Genel Müdürlüğü döneminde,  gerek Milletvekilliği döneminde,  bu anlamda Tokat hakikaten ayağa kalkmıştır.

Bizler de Sanatçılar olarak bu tür güzelliklere kayıtsız kalmayalım dedik. Bunların bir kısmını zamanın el verdiği kadar bu güzellikleri tuvallere aktaralım dedik ve ortaya 16 tane eser çıktı.  Arkadaşlarımızın bir kısmı desenlerle çalışıyorlar. Onlar da ortaya çıktığı zaman Yusuf Beyazıt Vakfında,  onlar yerini alacak ve kalıcı olarak burada izleyicilerin,  sanat severlerin ve Tokatlı kardeşlerimizin beğenisine sunulacak.

Bir paragraf da burada Yusuf beyazıt'ta açmak istiyorum.

Gerçekten yöneticiler, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Valiler,  Siyasiler, Milletvekilleri çok hizmet yaparlar, Devlet Başkanları, Başbakanlar, Cumhurbaşkanları  çok hizmet yaparlar. Ama bu hizmetlerin hepsi ömürlüdür. Örneğin "yapılan bir kaldırım, yapılan bir yol, yapılan bir yol, mutlaka belli bir süre sonra, eskir yerine yenisi yapılır, ama ortaya konulan sanat eseri ölümsüzdür. Sanat eseri korundukça yüzyıllar boyu o tarihi ve kültürü gelecek kuşaklara taşır o yüzden biz sanatçıların ölümsüz olduğuna inanırız.

İşte sanatçılar "Ten ölür ama canlar ölesi değil" derken şair, eserleriyle sanatçılar  yaşar.

Bu anlamda da Yusuf Beyazıt Vekilimizin hakikaten Tokat'ın tarihini kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak bir Vakıf kurması gerçekten takdire şayan, gerçekten kendilerine  çok teşekkür ediyor, tebrik ediyoruz. Sanatçılarımızın da böylece Tokat'ı görmesi tanımasını sağlamış oldu.

Bizler de çorbada tuzumuz olduysa, birazcık bu Vakıfa katkımız olduysa ne mutlu bize ve başka Yusuf Beyazıt vekilimiz olmak üzere bütün sanatçılarımıza emeği olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Tokat tarihi denince akla ilk gelen isimlerin başında gelen, Beyazıt dün olduğu gibi bugünde Tokat ve Tokatlı için çalışmaya devam ediyor. Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt konuşmasında;  "Öncelikle şunu ifade ederek başlamak istiyorum. Tokat bizim medeniyet dünyamızda, kültür dünyamızda, gerçekten çok önemli bir şehrimiz ve Anadolu'nun bütün zenginliklerini üzerinde barındıran, İstanbul'dan sonra en fazla tarihi eserlere sahip olan, bu anlamda çeşitlilik açısından, önemlilik açısından, hem de özgünlük açısından çok önemli bir şehrimiz.

Tokat'ımızdan da kültür dünyasına, turizm dünyasına ve dünya medeniyetine tanıtılması noktasında en önemli olan unsur bu tarihi eserlerin, gün yüzüne çıkmış olan bu tarihi eserlerin, yeni bir dönem içerisinde işlevselliğini kazanması ve bir bütün değerlendirilmesi yapılmalıdır diye düşünüyorum.

Tokat yaylalarıyla, ovalarıyla, hanlarıyla hamamlarıyla, kervansaraylarıyla, medreseleriyle, çarşılarıyla, camileriyle, sebilleriyle, çeşmeleriyle ve köprüleriyle çok büyük zenginliğe sahip bir kültür mirasının üzerinde bulunan bir şehrimizdir.  Bunlarında sadece restore edilmesi ve onarılması yetmez, bunların ayrı ayrı işlev verilerek ve tanıtarak Dünya'ya da bir anlamda tanıtılması iyi olacaktır diye düşünüyorum.

İşte bu anlamda Giresun Milletvekililimiz Sabri Öztürk başta olma üzere sanatçılarımızı Tokat'a çağırdık ve küçük bir çalıştay düzenleyerek, ressamlarımızın burada çalışmalarını sağladık. Ressamlarımız Tokat'ımızın Mevlevihane, Musluağa Köşkü, Taşhan, Deveciler Han, Meydan Camii, Ulucamii, Kalesi, Ali Paşa Camii, Halit Sokak, Sulu Sokak ve Saat kulesine bir bakış gerçekleştirdiler ve geleceğe tahüllerini fırçalarından oluşturdukları huzmelerle özgün çalışmalar yaptılar. Yapılan çalışmalar bizden sonraki nesillere aktarılacaktır. Bu da Tokat'ımız açısından bir anlam ifade edecektir. Bu anlamda davetimizi kabul ederek, değerli ressamlarımıza, değerli sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum. Bize kattıklarını bu katma değerden dolayı da kendilerine şükranlarını ifade ediyorum hepsinin eline yüreğine düşüncesine fırçalarına tahüllerini sağlık diye düşünüyorum." dedi.

Şehrin her noktasında çizimlerini yapan Ressamlar 3 günlük çalışmanın ardından güzel anılar ve Tokat hayranlığı ile şehirden ayrıldılar.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 22 Mart 2023
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 25 60
2. Fenerbahçe 24 54
3. Beşiktaş 25 49
4. A.Demirspor 25 45
5. Trabzonspor 25 44
6. Başakşehir 24 41
7. Kayserispor 25 38
8. Konyaspor 25 34
9. Karagümrük 24 31
10. Antalyaspor 25 28
11. Alanyaspor 25 28
12. Sivasspor 25 27
13. Kasımpaşa 25 26
14. Gaziantep FK 25 25
15. Ankaragücü 24 25
16. İstanbulspor 24 24
17. Giresunspor 24 23
18. Hatayspor 24 23
19. Ümraniye 25 22
Takımlar O P
1. Samsunspor 26 54
2. Eyüpspor 26 53
3. Pendikspor 26 47
4. Rizespor 25 46
5. Keçiörengücü 26 46
6. Sakaryaspor 26 46
7. Bodrumspor 26 41
8. Manisa FK 25 39
9. Boluspor 25 38
10. Bandırmaspor 25 37
11. Göztepe 25 35
12. Tuzlaspor 26 28
13. Altay 26 25
14. Adanaspor 26 25
15. Erzurumspor 25 24
16. Altınordu 25 20
17. Gençlerbirliği 25 17
18. Denizlispor 26 17
19. Yeni Malatyaspor 26 16
Takımlar O P
1. Arsenal 28 69
2. M.City 27 61
3. M. United 26 50
4. Tottenham 28 49
5. Newcastle 26 47
6. Liverpool 26 42
7. Brighton 25 42
8. Brentford 27 42
9. Fulham 27 39
10. Chelsea 27 38
11. Aston Villa 27 38
12. Crystal Palace 28 27
13. Wolves 28 27
14. Leeds United 27 26
15. Everton 28 26
16. Nottingham Forest 27 26
17. Leicester City 27 25
18. West Ham United 26 24
19. Bournemouth 27 24
20. Southampton 28 23
Takımlar O P
1. Barcelona 26 68
2. Real Madrid 26 56
3. Atletico Madrid 26 51
4. Real Sociedad 26 48
5. Real Betis 26 45
6. Villarreal 26 41
7. Athletic Bilbao 26 36
8. Rayo Vallecano 26 36
9. Osasuna 26 34
10. Celta Vigo 26 34
11. Mallorca 26 32
12. Girona 26 31
13. Getafe 26 29
14. Sevilla 26 28
15. Cadiz 26 28
16. Real Valladolid 26 28
17. Espanyol 26 27
18. Valencia 26 26
19. Almeria 26 26
20. Elche 26 13