Durmaz, bu çevre felaketinin oluşturduğu tahribatın ortaya çıkarılması için TBMM ‘de araştırma komisyonu kurularak, gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

SON YILLARDA YAŞANAN EN BÜYÜK ÇEVRE FELAKETİ

Durmaz önergesinde bu çevre felaketinin etkilediği bölgelere dikkat çekerek “içerisinde ağır metal ve siyanürün bulunduğu milyonlarca litre siyanürlü ve çamurlu su Kelkit vadisine akmasıyla Kılıçkaya Barajı’na akan zehirli sular, Kelkit Çayı’nın devamında Çamlıca Barajı’na da ulaşmaktadır. Kelkit Çayı devamında Suat Uğurlu Barajı’na ve oradan da Çarşamba Ovası’na uzanan bu kirliliğin, ayrıca Suşehri, Koyulhisar, Akıncılar, Reşadiye, Niksar, Erbaa, Taşova ve Çarşamba ilçelerimizi de tehdit ettiği nazara alındığında yaşanan felaketin ülkemizin son yıllarda karşı karşıya kaldığı en büyük çevre felaketlerinden biri olduğu açıktır. “dedi.

Durmaz açıklamasının devamında ve önerge gerekçesinde şu ifadelere yer verdi;

TOKAT BÖLGESİNDEKİ TOPRAK VE SUDAN ACİLEN NUMUNELER ALINMALI!

Acilen Giresun ilimizde felaketin yaşandığı bölgeden başlayarak Tokat ili sınırları içindeki tüm akarsulardan ve bilhassa Kelkit çayı, Kılıçkaya Barajı, Suat Uğurlu Barajı ve Çamlıca Barajlarından ve topraktan her gün için ayrı numune alınarak siyanür ve ağır metal ölçümü yapılması ve sonuçlarının bildirilmesi ve ayrıca halk sağlığı ve ekonomik boyuttaki zararın daha da artmaması için kamu idareleri tarafından ivedilikle tedbir alınması gerekmektedir.

BU FELAKET KELKİT VADİSİNE, TOKAT’A VURULMUŞ BİR HANÇERDİR!

Atık su havuzundan akan zehirli sular tüm Kelkit vadisini etkilemek suretiyle, bölgede tarım arazilerine, akarsu kaynaklarına, bölgenin endemik yapısına, tatlı su balıkçılığına, hayvancılığa ve insan sağlığına telafisi imkânsız zararlar verme riski taşımaktadır.

Bölgede ortaya çıkan ve basına da yansıyan görüntüler tahribatın boyutlarını gözler önüne sermekle birlikte bu konuda sorumluların ne gibi adımlar attığı, hangi önlemleri aldığı bilinmiyor! 

MEMLEKETİMİZ BİR AVUÇ MADEN ŞİRKETİNE KURBAN EDİLİYOR!

Madencilik şirketine verilen para cezasını eleştiren Durmaz, şirkete para cezası vermek, faaliyetleri geçici olarak durdurmak yaşanan tahribatı hafifletmiyor!

Milyonluk araçlarla, milyonluk saatlerle gezen şirket sahiplerine verilen para cezasının hiçbir caydırıcılığı olamaz! Ne yazık ki, Giresun’dan, Sivas’a, Çarşamba’ya, Tokat’a kadar doğayı, akan suyumuzu, tarlalarımızı, canlı varlıklarını ve insan sağlığını bir avuç maden şirketine teslim ettiler!

Niksar’da Tarihi Çöreğibüyük Camisi Yıllara Meydan Okuyor Niksar’da Tarihi Çöreğibüyük Camisi Yıllara Meydan Okuyor

Daha öncede binlerce balık türünün ölümüne sebebiyet veren bu şirketin sorumluları ve kamudaki sorumlular acilen yargı önüne çıkarılmalıdır!

Bizler yıllardır Tokat’ın sırtına hançer vuran maden projeleriyle mücadele ederken, başka bir projenin denetimsizliği sonucu en büyük zararı yine Tokat ili gördü!

Tokattaki tüm maden faaliyetleri durdurulsun!

Kelkit Çayı zehir akarken, yetkililer sadece susuyor! Buradan yetkililere sesleniyorum, Tokat bölgesindeki tüm maden projeleri ivedilikle durdurulmalıdır!

Doğacak çocuklarımızın, insan sağlığımızın ve eşi bulunmaz doğamızın korunması, tahribatın giderilmesi, gerekli önlemleri alınması için bölge acilen afet bölgesi ilan edilmelidir!

Editör: TE Bilişim