Tokat kebabının kendine has olmasını sağlayan kullanılan malzemelerin özelliği ve pişirme yöntemidir. Tokat kebabında kullanılacak et, yaylada yetiştirilen Karayaka koyununun altı ile dokuz aylık erkek kuzusunun eti olması gerekmektedir. Tokat kebabı iki tarafa ateş yanan ortasında şişlerin asılacağı demir çubuk bulunan kendine has kebap ocağında pişirilir. Tokat kebabı, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 26.08.2013 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.

Erbaa ve Bölge İlçelerde Bugün (26.07.2024) Nöbetçi Eczaneler Erbaa ve Bölge İlçelerde Bugün (26.07.2024) Nöbetçi Eczaneler

Bugün gazetemiz okurları için Esra Şensoy Tokat Kebabı  nasıl yapıldığını anlattı. Şensoy; yapılışı için malzeme listesi ve yapılışını anlattı. Esra Şensoy:4 Kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi: 60 Dakika Malzemeler Miktar Kuzu eti 750 gram Kuyruk yağı 100 gram Patlıcan 4 adet Domates 4 adet Sarımsak 4 baş Yeşilbiber 4 adet Patates 4 adet Tuz 10 gram Lavaş Yeteri kadar Yapılışı Et iyice tuzlanır. Kabuğu soyulmayan patlıcanlar dikine ikiye ardından enine doğru da ikiye kesilir. Patatesler yarım santimetrelik halkalar halinde kesilir. Şişe malzemeler dizilmeden bir miktar kuyruk yağı ile yağlanır. Şişler önce bir parça kuyruk yağı, sonra iri kuşbaşı doğranmış kuzu eti, sırasıyla bir parça patates, bir parça patlıcan olmak üzere dizilir. Kalan şişlere tepesine kutruk yağı olmak suretiyle bütün sarımsak, biber ve domates dizilip hazırlanır. Tokat kebabı için özel yapılmış fırında ortada bulunan demire şişler dizilir. Fırının iki yanından yanan ateş sayesinde malzemeler pişer. Şişten akan yağ için alt tarafta tepsi bulunmaktadır. On beş- yirmi dakika pişen et ve sebze ortada domates olacak şekilde sırasıyla uygun bir tepsiye lavaşların üzerine çekilip yerleştirilir. Şişlerin altındaki tepside biriken et suyu ve erimiş kuyruk yağı yemeğin üzerine gezdirilerek servise hazırlanır. Afiyet Olsun” dedi.

Muhabir: Sabriye Er Kelkit Gazetesi (Özel)