Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Yusuf Temur, Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Müdürü Doç. Dr. Nagehan Yıldız Çeltek, akademisyenler, Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezimizde tedavi gören hastalar ve yakınları katıldı.

Temiz Tokat İçin Anlamlı Etkinlik Temiz Tokat İçin Anlamlı Etkinlik

Etkinlikle alakalı açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, “6’ncisini düzenlediğimiz Tedavi Edici Bahçe Etkinliğimize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim. Etkinliğimizde Merkezimizde tedavi gören hastalarımızın morallerinin yüksek tutulması için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bugün ki programımızda da ailelerimizin, görevli hocalarımızın ve çalışanlarımızın hazırlamış oldukları yiyecekleri ikram edip, doğru nefes çalışması nasıl yapılır etkinliğini gerçekleştireceğiz. Bu etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Müdürü Doç. Dr. Nagehan Yıldız Çeltek ise yaptığı açıklamalarda, “ Palyatif Merkezimiz 9 senedir üniversitemize bağlı olarak faaliyetler göstermektedir. Hastalarımızın sosyal faaliyetlerini geliştirmek için bu sene bahçe etkinliklerimizi de programlarımıza dâhil ettik. Palyatif Merkezleri arasında sosyal destek çok önemli Türkiye’de bu tür faaliyetleri yapan ilk merkez biziz. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Merkezimiz 18 yatak kapasitesine bağlı çalışmaktadır. Hastalarımızın bazıları yatağa bağımlı kaldıklarından dolayı bu tür etkinliklere katılamıyorlar. Etkinliklerimiz sadece buraya gelen hastalarımızla da kısıtlı değil. Bakım merkezimiz içerisinde hobi odamızda hastalarımıza düzenli olarak Puzzle yapımı, Tokat Baskısı, çini boyama gibi sosyal faaliyetler yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Rektör danışmanı Doç. Dr. Yusuf Temur yaptığı konuşmada, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) palyatif bakımın tanımını şu şekilde yapmaktadır; “Palyatif bakım hayatı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemlerle karşılaşan hasta ve yakınlarının başta ağrı olmak üzere fiziksel, psikososyal ve ruhi problemlerini erken tanımlama ve doğru değerlendirmelerle tedavi ederek ızdıraplarını önleme ve giderme yoluyla hayat kalitesini artırma yaklaşımıdır.”  Bu tanım bağlamında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Palyatif Bakım Merkezi olarak hastalarımızın fiziksel tedavileri yanında hasta ve yakınlarının psikososyal, ruhi, maddi ve manevi problemlerine gönüllülük çerçevesinde üniversitemizin etkinliklerinden biri olan Gönül Bağı Bahçesi tedavi edici bahçe etkinliğimizin 6’ncısını düzenlemekteyiz. Bu çerçevede hasta ve yakınları için çeşitli ikramlar ve müzik eşliğinde sohbet ederek hastalarımızı moral ve tedavi süreçlerine destek olmaktayız. Hasta ve yakınları için Gönül Bağı bahçemizde sebze bahçesi oluşturduk. Hastalarımız bahçemize geldiğinde taze ve organik sebze toplayıp tüketmektedirler. Bahçemize gelemediklerinde ise bahçemizde yetişen sebzeleri kahvaltıda ikram etmek üzere belirli aralıklarla toplayıp hastanedeki palyatif bakım merkezine götürmekteyiz. Bahçe etkinliğimiz ile birlikte birçok etkinlikler yıllardır sürdürdüğümüz gibi bundan sonrada belirli ve aralıklarla ve sürekli olarak gönüllülerimizin ve Rektörlüğümüzün desteği ile sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Etkinlik sonunda Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Vasfiye Eroğlu doğru nefes nasıl alınır isimli nefes çalışması etkinliğini gerçekleştirdi.