Şentop, bilgi savaşı, dezenformasyon, tedarik zinciri güvenliği ve stratejik özerklik konularının ele alındığı ‘Avrupa Birliğinin, demokrasilerin küresel dayanışmasındaki rolü ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin totaliter rejimler karşısındaki bağımlılık sorunu’ başlıklı ikinci oturumunda yaptığı konuşmada dünyada,  güçlü bir irade, kararlı bir duruş ve net ifadelere ihtiyaç duyulan bir zaman diliminden geçildiğini vurguladı. Şentop, “Avrupa Birliğinin işte bu kritik dönüm noktasında tarihin doğru tarafında yer alması gerekiyor. Ancak bugün bazı AB üyeleri günün gerçeklerinden bağımsız konularla Birliğin gündemini işgal etmektedir. İşte bu yüzden Avrupa Birliği dünya siyasetini yakalayamıyor, dünyadaki dönüşümü kaçırıyor” dedi.

“AB’nin dünya siyasetini okuyamadığının, kendi menfaatlerine uygun stratejik bir dış politika yürütemediğinin en önemli örneğini Türkiye-AB ilişkilerinde, Türkiye’nin üyelik sürecinde görüyoruz” diyen Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

RTÜK Üyelikleri İçin Yapılan Seçime Dair Karar Resmi Gazete'de RTÜK Üyelikleri İçin Yapılan Seçime Dair Karar Resmi Gazete'de

“Dünyada meydana gelen  hadiseler, Avrupa Birliğinin Türkiye ile yakınlaşmasını zorunlu hale getirmişken bunun tam aksi adımlar atılmakta. Günümüzün gerçeklerine ters, AB’nin kendi stratejik çıkarlarına aykırı politikalar tercih edilmekte. AB net bir strateji ortaya koyamıyor, çifte standartlardan arındırılmış etkin bir politika belirleyemiyor.”

6447bc4650acca18605b5210

“AB DÜNYAYA DEMOKRASİ DERSİ VERMEYE ÇALIŞIYOR”

Meclis Başkanı Şentop AB’nin, küresel sorunların çözümüne katkı sağlayabileceği coğrafyalarda, o coğrafyaların gerçekleriyle örtüşen, sağlıklı bir yaklaşım geliştiremediğini söyledi. Şentop, “Bu nedenle oluşan boş alanları bazı güçler hızla dolduruyorlar. AB ise halen tepeden bakan, talimatlar veren tavrıyla kendi demokrasileri sorunlu hale gelmeye başlamışken dünyaya demokrasi dersi vermeye çalışmaktadır” dedi. Öte yandan, AB üyesi ülkelerin neredeyse tamamında, yabancı düşmanlığı, ırkçılık, İslamofobinin yükseldiği bir ortamın bulunduğunu vurgulayan Şentop, “Dolayısıyla AB, herhangi bir dezenformasyon ve yalan habere, enerji silahıyla vurulmaya, tedarik zincirleri üzerinden terbiye edilmeye gerek kalmadan, kendi politikalarıyla hem Birlik içinde hem Birlik dışında imaj ve itibarını zedeliyor, kendi kendine zarar veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

“AB bir dönüm noktasındadır” diyen Meclis Başkanı Şentop, “Bugünün gerçeklerine uygun, dünyadaki dönüşümü okuyabilen, ayakları yere basan bir iç ve dış politika belirlenmesi şarttır. Dünyanın AB’ye ihtiyacı var, ama bu haliyle AB’ye değil” dedi.