Bakan Tunç, 1 milyon 240 bin 39 dosyanın karara bağlandığını, 372 bin 954 dosyanın ise gelecek yıla devretmiş olduğunu belirtti. Ankara Hakimevi’nde düzenlenen “Sulh Hukuk Mahkemelerinin Görev Alanına Giren Uyuşmazlıklarda Yargı Kararları Işığında Güncel Arabuluculuk Uygulamaları Semineri”ne katılan Tunç, mahkemelerdeki iş yükünün arttığını ve çözümün sadece yargılamada aranmasının yeterli olmadığını vurguladı.
Bakan, alternatif çözüm yöntemlerinin önemine dikkat çekerek, “Uyuşmazlıkların dostane ve barışçıl yollarla, düşük maliyetle, hızlı ve gizlilik içinde çözülmesi toplumsal barışı da destekliyor. Bu yöntemler geleneklerimize de uygun şekilde, yargının yükünü hafifletiyor” dedi. Tunç, Sulh Hukuk Mahkemelerinde yıl içinde açılan dosya sayısının karara bağlanan dosyadan az olmadığını, dolayısıyla iş yükünün büyük ölçüde eritildiğini söyledi. 2026’da devreden dosya sayısının daha da azalmasının hedeflendiğini ifade etti.
Bakan Tunç, 12’nci Yargı Paketi ile yargılamayı hızlandırmak ve süreci sadeleştirmek amacıyla taslak çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Tunç, “Her reformun ortak amacı, yargılamayı hızlandırmak, belirsizliği azaltmak ve güven veren bir adalet sistemi inşa etmektir. Kanunlar yolu açar; adaleti hayata geçirecek olan siz değerli yargı mensuplarımızdır” dedi. Ayrıca Adalet Bakanlığı’nın bu süreçte yargı mensuplarına lojistik destek sağladığını ve mevzuatın iyileştirilmesinde köprü görevi üstlendiğini vurguladı.





