Tokat, sahip olduğu zengin bitki çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Yapılan kapsamlı bir araştırma, bu bitkilerin hem Tokat'ın geleneksel kültürü hem de ekolojisi için ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, Tokat florasında 128 farklı bitki türü ve alt türü tanımladı. Bunların 22'si Asteraceae, 21'i Lamiaceae, 11'i Apiaceae, 10'u Polygonaceae, 9'u Fabaceae ve 8'i de Brassicaceae familyasından.

Tokat, Amasya ve Ordu'da Döngel, Artvin'de Muşmula Tokat, Amasya ve Ordu'da Döngel, Artvin'de Muşmula

Yenilebilir kısımları incelenen bu bitkiler, Tokat mutfak kültürünün de ayrılmaz bir parçası. Yaprakları, tohumları, çiçekleri, kökleri, yumruları, sakızları ve meyvelerinden faydalanılan bitkiler, yemeklere özgün tatlar katıyor.

Bölge halkı tarafından "Yemlik", "Yağlıca", "Nane" ve "Kekik" gibi ortak isimlerle anılan bu bitkiler, paylaşılan kültürel mirasın da göstergesi. Araştırmada 5 tür, Tokat florası için yeni kayıt olarak tespit edildi.

Proje yürütücüsü Özkan Akbulut gazetemiz muhabire yaptığı açıklamada, "Bu çalışma, Sivas'ın geleneksel kültürü ve etnobotaniğinin önemini sayısal verilerle ortaya koyuyor. Bu unik mirasın korunması, araştırmacılar ve koruma uzmanları için kritik önem taşıyor" dedi.

Uzmanlar, Tokat'ın eşsiz bitki zenginliğinin hem kültürel hem de ekolojik anlamda ne kadar değerli olduğunu vurguluyor. Bu tür çalışmaların, biyolojik çeşitliliğin korunmasına da katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Muhabir: Sabriye Er