MSF’ten yapılan açıklamada, “Günlerce süren müzakereler ve gecikmelerin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, çatışmanın taraflarından Gazze'deki Filistinli sivillere güvenli ve engelsiz insani yardım erişimine izin vermelerini ve bunu kolaylaştırmalarını talep eden bir kararı kabul etti. ABD ve Rusya'nın çekimser kaldığı oylamada nihai karar, orijinal taslağın sulandırılmış bir versiyonu olup, sadece ‘düşmanlıkların sürdürülebilir bir şekilde durdurulması için gerekli koşulların yaratılması’ yönünde atılacak adımlara ilişkin muğlak bir çağrı içermektedir. Kararda ayrıca BM Genel Sekreteri’nden Gazze'ye yardım akışını kolaylaştırmak üzere bir koordinatör ataması talep ediliyor” denildi. 

ERBAASPOR SON MAÇINDA GALİP GELMEYİ BAŞARDI GÖZLER PLAY-OFF TURUNDA ERBAASPOR SON MAÇINDA GALİP GELMEYİ BAŞARDI GÖZLER PLAY-OFF TURUNDA

“ETKİSİ NEREDEYSE ANLAMSIZ” 

MSF’in ABD Ofisi İcra Direktörü Avril Benoit, söz konusu kararın Gazze’deki siviller için ‘anlamsız’ olduğunu vurgulayarak, “Güvenlik Konseyi'nin kararı, Gazze'deki krizin çözümü için gerekli olan acil ve sürekli ateşkesin acı bir şekilde gerisinde kalmaktadır. Bu karar, Gazze'deki sivillerin yaşamları üzerindeki etkisinin neredeyse anlamsız olacağı noktaya kadar sulandırılmıştır. İsrail'in ABD desteğiyle bu savaşı yürütme biçimi, Filistinli siviller arasında büyük ölümlere ve acılara neden olmaktadır ve uluslararası norm ve yasalara aykırıdır. Savaşın bile kuralları vardır. BM Güvenlik Konseyi'nin, her dakikanın önemli olduğu bu insani felaketin tam ortasında, bu krizin başından beri belirlenmesi gereken bir konuda, yani Gazze'ye insani yardımın hızlı bir şekilde akmasını ve Gazze içinde yardımın güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak konusunda günlerce anlaşmazlık içinde kalması akıl almaz bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Editör: Muhammed Özkan