Samsun Üniversitesi'nden araştırmacılar, 1984'ten 2021'e kadar olan uydu görüntülerini analiz ederek Derekoy Balıkçı Limanı'nın inşa edildiği bölgedeki kıyı değişimlerini inceledi.

Sonuçlar oldukça endişe verici. Liman inşaatından önce kıyı bölgesi nispeten istikrarlı kalırken, inşaat sırasında ve sonrasında limanın rüzgar üstü tarafında önemli sediment birikmesi, rüzgar altı tarafında ise şiddetli erozyon meydana geldi.

Çalışmanın baş yazarı Derya Öztürk, "Kıyı koruma yapıları gibi önlemler almamıza rağmen erozyonu tamamen önleyemedik. Erozyon sadece daha doğuya kaymış ve büyük sorunlara yol açmış" dedi.

37 yıllık çalışma döneminde, araştırmacılar yaklaşık 15,62 hektar kumsalın erozyona uğradığını, maksimum kıyı çekilmesinin de 56,2 metre olduğunu tahmin ediyor. Bu kıyı bozulması, 19 Mayıs ve Atakum plajlarının doğal morfolojisini bozarak çeşitli çevresel ve sosyo-ekonomik sorunlara yol açtı.

Reşadiye'deki Bentonit Yataklarının Volkanik Kökenli Olduğu Tespit Edildi Reşadiye'deki Bentonit Yataklarının Volkanik Kökenli Olduğu Tespit Edildi

Öztürk, "Bu küçük balıkçı limanının, uygun planlama ve önlemler alınmadan inşa edilmesi, yerel kıyı şeridi için yıkıcı sonuçlar doğurdu. Bu, bile olsa kıyı geliştirme projelerinin dikkatsizce yürütülmesinin ne kadar ciddi etkileri olabileceğini gösteren bir uyarı niteliği taşıyor" diye uyardı.

Kaynak: Haber Merkezi