Kazın lezzetli olması için kaz yetiştirenler kazların hareket ettiği alanı daraltma gibi bir takım özel teknikler kullanmaktadır. Kesimi yapılan kazların yolumu yağının muhafaza edilebilmesi için kuru yolum tekniği ile yapılır. Kaz iç kısımdaki yağlarının korunması için bir gün derin dondurucuda bekletilir.

Gevrekleşmesi için ise kepekle sıvanıp yıkanır. Kazın pişirilmesi için boynundan asılabileceği bir demir bulunan özel ocaklar kullanılır. Pişen kazdan akan yağlar ocağın altındaki tepside birikir bu biriken yağa tirid adı verilir. Yemek de adını buradan almaktadır. Kaz tiridi yemeği, Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği tarafından 27.12.2011 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür .

Erbaa'da Kurban Bayram Öncesi Atm Önlerinde Uzun Kuyruklar Oluştu Erbaa'da Kurban Bayram Öncesi Atm Önlerinde Uzun Kuyruklar Oluştu

Bugün gazetemiz okurları için Ecren Temiz Kaz Tiridi nasıl yapıldığını anlattı. Temiz , yapılışı için malzeme listesi ve yapılışını anlattı. Ecren Temiz: Kaz Tiridi Tarifi Ait Olduğu İl: Samsun Porsiyon: 1 Bütün Hazırlama ve Pişirme Süresi: 120 Dakika Malzemeler Miktar Bütün kaz 1 adet Bulgur 300 gram Kaz eti suyu 600 mililitre Yufka Yeteri kadar Tuz Yeteri kadar Yapılışı Temizlenmiş bütün kaz özel olarak hazırlanan ocakta çengele asılarak pişirilir. Bu şekilde pişirildiği takdirde kazın altına akan yağı toplamak için bir tepsi yerleştirilir. Akan bu yağ tirid olarak adlandırılır. Tercihe göre haşlayarak da pişirilebilir. Haşlayarak pişirilecekse öncelikle bağırsak ve deri civarından alınan yağlar doğranarak uygun bir tavada eritilir. Ardından haşlama işlemi gerçekleştirilir. Haşlama suyu kullanılarak bulgur pilavı yapılır. Haşlanan kazın suyundan bir miktar alınarak eritilen yağa tuz ile birlikte eklenir. Yufkalar dilimlenerek yağlı suya bandırılıp uygun bir tepsiye dizilir. Kazın haşlama suyu ile pişirilen bulgur pilavı tepsinin içine dökülür. Üstüne eritilmiş kaz yağı gezdirilir. Haşlanan kaz eti parçalanarak pilavın üstüne yerleştirilip servise hazırlanır. Odun ateşinden hazırlanan ocakta çengele takılarak pişirildiğinde de sunum şekli aynıdır. Afiyet Olsun” dedi.

Muhabir: Murat Berber Kelkit Gazetesi (Özel)