Bununla birlikte Bafra pidesi kara fırın denilen özel yapım fırınlarda pelit, meşe ya da gürgen odununun ateşinde pişmektedir. Bafra pidesi, 03.03.2009 tarihi itibariyle Bafra Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.

Kurban Bayramına Özel, İç Pilavlı Tavuk But Sarma Nasıl Yapılır? Kurban Bayramına Özel, İç Pilavlı Tavuk But Sarma Nasıl Yapılır?

Bugün gazetemiz okurları için Sıla Bolat Bafra Pidesi nasıl yapıldığını anlattı. Bolat  1 Tepsi yapılışı için malzeme listesi ve yapılışını anlattı. Sıla Bolat:

Bafra Pidesi Tarifi Ait Olduğu İl: Samsun Porsiyon: 4 Kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi: 120 Dakika Malzemeler Miktar Buğday unu 500 gram Yaş hamur mayası 3 gram Su 300 mililitre Tuz 10 gram Dana kıyma 300 gram Kuru soğan 1 adet Karabiber 3 gram Yapılışı Un, maya, tuz ve su ile yoğrularak hamur elde edilir. Hamur yapılırken su yavaş yavaş ilave edilir ve elastik kıvama alıncaya kadar yoğrulur. Elde edilen hamur 180 gramlık bezelere bölünür. Bölünen bezeler bez içerisinde doksan dakika dinlendirilir. Hamur dinlenirken iç harcı hazırlanır. Kıyma uygun bir tavada kavrularak pişirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra içine küçük doğranmış soğan, karabiber ve tuz atılarak iyice karıştırılır. Hamur el ile yaklaşık bir metre uzunluğunda üç santimetre genişliğinde açılır. İçerisine harcı konularak enlemesine iki taraftan birleştirmek suretiyle kapatılır. Hazırlanan pideler odun ateşi ile yanan kara fırına sürülerek kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarılan pidenin üstünde kalan unlar fırça ile temizlenir. Pidenin ortası bıçak ile açılarak parçacıklar halinde tereyağı sürülüp dilimlenerek servise hazırlanır.Afiyet olsun” dedi.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)