Durmaz, Tokat’ın bu doğal afetten en çok etkilenen illerden biri olduğunu vurgularken, “Çiftçimizin eli boş. Üretim için yaptığı masraflar karşılıksız kaldı. Hükümet, üreticiyi kaderine terk etmemeli.” diyerek tepkisini dile getirdi.
"Meyve Bahçeleri Kurudu, Emek Boşa Gitti"
Durmaz konuşmasında Tokat’ın 190 bin dönümlük meyve üretim alanında, başta kiraz, erik, şeftali, elma, üzüm ve ceviz olmak üzere pek çok üründe verimin neredeyse sıfıra düştüğünü söyledi. Çiftçilerin dönüm başına yaklaşık 19 TL’lik maliyetle ilaçlama, gübreleme ve bakım yaptığını, ancak tüm bu çabaların boşa çıktığını vurguladı:
“Üreticimiz büyük borçlarla, umutla toprağa sarıldı. Ama bugün tarlada ürün yok, elinde kazanç yok. Girdi maliyetleri artarken, ürün alamamak, çiftçinin yükünü daha da ağırlaştırıyor.”
"Tokat, Meyvecilikte Türkiye'nin Lokomotiflerinden"
Durmaz, Tokat’ın Türkiye genelinde öne çıkan meyve üretim merkezlerinden biri olduğunu hatırlattı. Yıllık yaklaşık 950 bin tonluk meyve üretimi ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Tokat'ın, kirazda ilk 5’te, üzümde 250 bin ton, elmada 120 bin ton gibi önemli rakamlara ulaştığını ifade etti. Ancak bu yıl, iklim felaketinin Tokat topraklarını neredeyse verimsiz hale getirdiğini söyledi.

"Tarlada Emeğin Karşılığı Yok, Fiyatlar Yerlerde"
CHP’li vekil, Tokat’ın önemli üretim merkezlerinden olan Erbaa ve Niksar ovalarında üretilen karpuz ve patatesin, maliyetin çok altında fiyatlarla satılmak zorunda kaldığını da belirtti. Karpuzun kilosunun 1 TL, patatesin ise 2 TL gibi sembolik fiyatlardan satıldığını kaydeden Durmaz, “Mazot, gübre, ilaç ve işçilik maliyetleri sürekli artarken, ürün fiyatlarının dibe vurması üreticiyi iflasa sürüklüyor.” dedi.

"Tarım Sigortası Yetmiyor, Özel Destek Fonuna İhtiyaç Var"
Durmaz, devletin sadece tarım sigortası kapsamındaki alanları baz alarak zarar tespiti yapmasının yeterli olmadığını ifade etti. “Zirai Don Tespit Komisyonu’nun sınırlı kararları bahaneye dönüşmemeli,” diyen vekil, hükümete şu çağrıda bulundu:
“Çiftçinin zararını tespit edin, sadece sigortalı olanı değil, tüm üreticiyi görün. Tarım sigortası dışında kalan zararlar için özel bir destek fonu oluşturulmalı. Tokatlı çiftçi üretmek istiyor ama artık dayanacak gücü kalmadı. Bu zararın bedeli çiftçiye yüklenmemeli.”

Sosyal Medyada Geniş Yankı: "Çiftçi Yalnız Bırakılmasın"
Durmaz’ın açıklamaları Tokat ve çevresinde geniş yankı bulurken, pek çok çiftçi, tarım kooperatifi ve sivil toplum kuruluşu sosyal medyada destek mesajları paylaştı. Yorumlarda, hükümetin bu krize sessiz kalmaması ve çiftçiyi destekleyecek adımlar atması gerektiği belirtildi.
Tarım sektörü temsilcileri, kalıcı çözüm için sadece afet dönemlerinde değil, genel bir tarımsal kalkınma politikasına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti: “Üretici üretmeye devam etmek istiyor, ama sürdürülebilir destek olmadan bu mümkün değil.”




