Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz’ın da katıldığı programda, Tokat’a özgü yerli üzüm çeşitlerinin korunarak fidanlarının üreticilere dağıtılacağı müjdesi verildi. TOGÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bağlarında yürütülen bilimsel çalışmalar meyvesini verdi. Bağlarda düzenlenen ilk hasat programına Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rasim Koçyiğit ve Rektör Danışmanları katıldı. Merkez Müdürü Prof. Dr. Adem Yağcı, yürütülen üretim süreci ve üzüm çeşitlerinin bölge iklimine adaptasyon çalışmaları hakkında Rektör Yılmaz’a bilgi verdi.

GELENEKSEL TOKAT ÜZÜMLERİ KORUMA ALTINDA

İncelemelerin ardından değerlendirmelerde bulunan TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tokat’ın geleneksel üzüm çeşitlerinin korunmasının stratejik önemine değindi. Geleneksel Çavuş üzümünün yanı sıra Boduroğlu, Bekiroğlu ve Topbaş gibi yöresel çeşitlerin adaptasyon süreçlerinin devam ettiğini belirten Yılmaz, "Burada geliştirmiş olduğumuz fidanları da inşallah üreticilerimize dağıtacağız. Hasadımızın verimli ve bereketli olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

12 FARKLI ÜZÜM ÇEŞİDİ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Merkez bünyesindeki bağlarda hem yerli mirası korumak hem de verimli yeni çeşitleri bölgeye kazandırmak amacıyla 12 farklı üzüm çeşidi yetiştiriliyor. Çalışmalar kapsamında Çilek üzümü (Bronx Seedless), Trakya İlkeren, Prima, Yalova İncisi, Black Magic, Mevlana, M. Palieri, Regent, Boduroğlu, Autumn Royal, Sultan 7 ve Italia çeşitlerinin Tokat'ın toprak ve iklim koşullarına uyumu titizlikle inceleniyor. Geliştirilen kaliteli fidanların bölge çiftçisine sunulmasıyla, Tokat'ın bağcılık potansiyelinin ve tarımsal ekonomisinin daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.

Tokat'ta Mevlid Kandili'nde 5 Bin Kişilik Helva Dağıtıldı
Tokat'ta Mevlid Kandili'nde 5 Bin Kişilik Helva Dağıtıldı
İçeriği Görüntüle

Kaynak: Bülten