Erbaa ilçesinde, yaklaşan bağ bozumu mevsimi öncesinde üzüm hasadı için hazırlıklar başladı. Üreticiler, geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapımına hazırlanıyor.

Üzüm Pekmezi Yapımı Nasıl Gerçekleştiriliyor?

Bağ bozumu sırasında toplanan üzümler, öncelikle bol su ile yıkanıp süzülecek. Temizlenen üzümler torbalar içerisine konularak şırahanede ezilecek ve üzüm şırası elde edilecek.

Elde edilen şıra, mayalanması için derin bir kazana aktarılacak. Burada şıranın asitliği giderilecek. Daha sonra el yakacak sıcaklığa kadar ısıtılan şıra, bir gün dinlendirilip, süzülecek.

Merkür Jet Erbaaspor İlk Randevusuna 15 Mayıs’ta Çıkıyor Merkür Jet Erbaaspor İlk Randevusuna 15 Mayıs’ta Çıkıyor

Arındırılan şıra, bakır pekmez kazanında 5-6 saat boyunca kaynatılarak kıvam kazanacak. İstenilen kıvama ulaşan pekmez, hemen süzülerek soğumaya bırakılacak. Soğuyan pekmez, uygun kaplara doldurularak tüketime hazır hale getirilecek.

Geleneksel Pekmez Üretiminin Önemi

Erbaa'da üretilen üzümlerin önemli bir kısmı, yaklaşan hasat döneminde pekmez haline getirilecek. Besleyici değeri oldukça yüksek olan pekmez, metabolizma için gerekli olan kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir ihtiyacının büyük kısmını karşılıyor.

Muhabir: Sabriye Er