Çiftçilerimiz genel olarak üretim yapmış oldukları ürünlerinden fiyat beklentisi şu şekilde olmaktadır girdi maliyetleri ile enflasyon oranları dikkate alınarak fiyat beklemekte eğer bu beklenti karşılanmazsa ya üretimden vazgeçmekte yada üretimi azaltmaktadır.

Tütün üretim işlemleri ;  Şubat ayında fide yetiştirilme  işlerinden başlayarak toprak hazırlığı dikimi,çapalama,gübreleme ilaçlama,kırma,dizme,kurutma ve kutulama gibi işlemler yapılarak yılın son aylarında satışı yapıldığı gibi bazı yıllar ertesi yılın mart ayına kadar devam etmekte   yoğun uğraş verilerek üretimi yapılan sanayi ürünüdür.

2023 üretim yılında Basma menşei tütün  Kğ fiyatı  100.00 TL olarak sözleşme yapılmış fakat üretim maliyetleri dikkate alınarak Kğ fiyatı 110.00 TL den alınmış diğer Burley,Virjinya  gibi tütünler  Kğ  fiyatı 70.00 TL den sözleşme yapılmış ve aynı fiyatlara alınmıştır.

Erbaa Sıcaklarından Biraz Olsun Serinletecek Orman Meyveli Parfe Tarifi? Erbaa Sıcaklarından Biraz Olsun Serinletecek Orman Meyveli Parfe Tarifi?

2024 yılı için Tütün sözleşmeleri hazırlanıp çiftçilerimiz imzalamış buna göre Basma Tütün için 170.00 TL, diğer menşei tütünler için 110.00 TL sözleşme olduğu bilinmektedir.

 Son bir yıl içerisinde girdi maliyetlerinden olan mazota yüzde 105,zirai İlaca  yüzde  100, arazi kira ücretlerine yüzde  100,işçilik ücretlerine yüzde 120 oranında artışlar yaşanmıştır.Bu girdi maliyetlerine göre;

 Çiftçilerimizin yasal temsilcisi Ziraat Odaları olarak   Çiftçilerimizin tütün üretimine başladığı günden hasat bitimine ve  tütün şirketlerine tütün teslim edilinceye kadar yapacağı harcamaları dikkate alınmalı ülkemizde ve ilçemizde tütün alımı yapan şirketlerin yetkililerinden bir yıl içerisinde artan girdi maliyetleri göz önüne  alınarak Basma tütün için belirledikleri KĞ fiyatın  170 TL’nin ,220 TL’ye  Diğer menşei tütünler içinde belirledikleri 110.00 TL’nin 140 TL  olarak  belirlenmesini ve ona göre fiyatların yeniden  revize edilmesini  talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)