Kolon ve rektum kanseri ülkemizde tüm kanserlerin yaklaşık %10unu oluşturmakta ve sıklığı artmaktadır. Kalın bağırsağın son kısmına rektum deniyor.

Erbaa ve Bölge İlçelerde Bugün (26.07.2024) Nöbetçi Eczaneler Erbaa ve Bölge İlçelerde Bugün (26.07.2024) Nöbetçi Eczaneler

Erbaa Devlet Hastanesinde bir hastaya yapılan  kolonoskopi sonrasında rektum kanseri tanısı alan ve bağırsağı tıkanma durumuna gelen hastaya  laparoskopik (kapalı) yöntem ile abdominoperineal rezeksiyon ameliyatı uygulandı.

Erbaa Devlet Hastanesinden yapılan açıklamada: “Bu ameliyat hastanemizde ilk kez uygulandı. Laparoskopik kanser ameliyatları karın duvarına açılan birkaç delik ile özel aletler yardımı ile yapılmakta ; tecrübe ve beceri gerektirmekte ve genellikle daha büyük hastanelerde yapılmaktadır. Ancak hastanemizde de şu an bu ameliyatlar için imkanlarımız mevcut. Laparoskopik ameliyat ile hastalarımızın iyileşme süreci daha hızlı olmaktadır. Geçtiğimiz aylarda da meme kanseri ve tiroid kanseri olan hastalarımızın ameliyatını burada gerçekleştirdik. Kanser tedavisi cerrahi, radyoloji, patoloji ve tıbbi onkoloji gibi birçok bölümün ekip çalışmasını gerektiriyor. Biz de çevre illerde bulunan tıbbi onkoloji bölümü ile iletişim halindeyiz ve uygun hastalarımızın ameliyatlarını burada gerçekleştirebiliyoruz. Gerektiğinde ameliyat öncesinde veya sonrasında kemoterapi-radyoterapi tedavileri için hastalarımızı yönlendiriyoruz. Hastanemizde gerek tıbbi ekipman gerekse yoğunbakım şartları açısından uygun hastalarda meme, tiroid, mide, kolon ve rektum kanseri ameliyatlarını yapacak imkanlar mevcut. Meme küçültme ve laparoskopik reflü/mide fıtığı ameliyatlarını da hastanemizde ilk defa yapmaya başladık.

Ameliyatın başarıyla geçmesinde katkısı olan anestezi ve radyolojideki çalışma arkadaşlarıma, ameliyathane, servis ve yoğunbakım hemşirelerimize ve hastane yönetimine teşekkür ederiz”  ifadelerine yer veridli.

Kaynak: Bülten