Köksal: “Ayçiçeği Stratejik Bir Öneme Sahip”

Erbaa’da 15 Ağustostan itibaren ayçiçeği hasadına başlandığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal: “ilçemizdeki esnaflar, Karadenizbirlik ve Tarım Kredi Müdürlüğü olarak alımlar yapıyor. Ayçiçeği stratejik bir öneme sahip. İnsanların gıda ihtiyacının özellikle yağ ihtiyacının %76’lık kısmı ayçiçeğinden karşılanmakta. Bunun çiftçilerimiz tarafından yine %65 kısmı üretilmekte, %35’e yakın bir kısmı da yurt dışından ithal edilmekte, dövizle alınmaktadır. Biz dövizle almak yerine çiftçilerimizin gelecek yıllarda bu üretimi yapmasını istiyoruz. O zaman yapılması gereken dünyadaki fiyatlarla, hem girdilerin temin edilmesi hem de fiyatların birbirine yakın olması. Dolayısıyla Erbaa’da ve civar yerlerde yaptığım araştırmaya göre gelecek yıllar için ayçiçeği üretiminde bazı sıkıntılar görüyorum. Onun için bu konu da hem devletimizden hem alım yapan kurumlarımızdan isteklerimiz var” dedi.

Köksal: “Ayçiçeğinde Fiyatlar 9 Bin 800 Liraya Kadar Düştü”

Erbaa ve Bölge İlçelerde Bugün (29.03.2024) Nöbetçi Eczaneler Erbaa ve Bölge İlçelerde Bugün (29.03.2024) Nöbetçi Eczaneler

Ayçiçeğinde ton başına gerileme olduğunu söyleyen Köksal: “Esnafımız ilk başlarda hasadın başladığı günlerde 10 bin, 10 bin 300 TL’ye kadar ton başına alım yapmalarına rağmen bugünkü gelinen noktada üç hafta sonra veya dört hafta sonra fiyatlar 9 bin, 9 bin 500 TL’ye düşmüştür ki bu ton başına iki bin liradan daha fazla bir gerileme olmuştur.  Karadenizbirlik biz alımları Trakyabirlik ile aynı fiyatlarda alacağız demesine rağmen Trakya’ya yönelik 12 bin TL’den ton başına almakta kırk yağ oranındakini, Tarım Kredi herhangi bir yağ ayrımı yapmaksızın yağ oranının hepsini ton başına 10, 10 bin 500 TL’den alım yapacağını duymuştum. Tarım Kredi Müdürlüğü üç haftadır alım yapmakta. İlk on gün 10 bin 800 liradan alım yapmasına rağmen bugün için gelinen noktada 9 bin 800 liraya kadar fiyat düşmüştür” diye konuştu.

Köksal: “Fiyatların Yükselmesi İçin Bize ve Milletvekillerine Görev Düşüyor”

Köksal Ziraat Odası ve bölgedeki milletvekillerine görev düştüğünü söylediği açıklamasının devamında “Bu noktada bölgemizin hem şahsımıza benim kendime Ziraat Odası Başkanı olarak hem de bölgemizdeki milletvekillerine fiyatların yükselmesi için bazı görevler düşmektedir. Birincisi ben bölgemizden en çok alım yapan Karadenizbirlik ile görüşmeler yaptım. Trakya birlik ile fiyatlarının aynı olması yönünde talepte bulunup aynı zamanda resmi yazı yazdık. Bölgemizdeki 2 milletvekiliyle görüşüp Karadenizbirliği tekrar fiyatlarını Trakya Birlik ile 12 bin TL’den alınması noktasında. İkincisi de Tarım Kredinin son günlerde üye haricinde almaması, yeni üye yapmaması dolayısıyla bazı mazeretler üreterek, fiyatlarını geri düşürerek adaletsizlik oluşuyor. Çünkü ilk veren çiftçi bir tonunu 12 bin 800 lira veriyor, bugün veren çiftçi 9 bin 800’e veriyor. Aynı ayçiçeği, aynı arazide, aynı bölgede yetişiyor. Dolayısıyla milletvekillerimizden bu bölgede tekrar eski fiyattan çiftçilere 12 bin 800 lira ödeme yapılması yönünde talepte bulunduk.” diyerek çalışmalarından bahsetti.

Köksal: “Primlerin Arttırılmasını Talep Ediyoruz”

Devletimizden de bazı taleplerimiz olacak diyen Köksal taleplerini şöyle sıraladı: “Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından fındık, kuru üzüm alımı yapılarak bazı yerlerde de fiyatta müdahale alımı yapılıyor. Ayçiçeği stratejik bir üründür. Yurt dışından getirteceğimiz yerine kendi çiftçimize ürettirmek istiyorsak Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yine müdahale alımı yapılarak ülkemizin her yerinde aynı fiyatta alımların yapılmasını talep ediyoruz. Bunun yanında primlerin ton başına 500 TL olan primin en azından büyük ihtimalle 3 TL’ye çıkarılmasını, mazot, gübre primlerinin arttırılmasını istiyoruz. Böylece çiftçimizin bu taleplerini yazılı olarak milletvekillerimiz de göndereceğim. İnşallah onlar da ilgilenecek bölgemizdeki çiftçilerin hemen hemen aynı fiyattan ürünlerini satmasına vesile olmuş olacağız. Rabbim çiftçilerimize bereketli mahsuller versin.”

Editör: TE Bilişim