Konu eskidir. Tokat'ın Erbaa ilçesi, uzun zamandan beri il olmayı istiyor. Kimi ilçelerin il olması, stratejik bir mevzudur. Daha doğrusu, iktidar partisinin ajandasında tuttuğu bir husustur. AK Partinin seçim stratejisi arasında: Tarsus, Gebze, Alanya gibi yoğun nüfusu olan iller ile 90 bin dolayında nüfusu olan Erbaa gibi ilçelerin il olması masaya yatırılabilir.

Konuyu, çok kıymetli stratejist bir dostumdan dinledim. AK Partinin başta ekonomik dar boğaz, pahalılık ve enflasyon faktörleri nedeniyle belli bir sınırda oy kaybettiği bir gerçek. Ajandanın içindeki bazı ilçelerin il olması kozunu ileri sürmek suretiyle, bu erozyonun önüne geçme hesabı yapılıyor olabilir. 

Yine dostumun komplo teorisine göre; seçimden önce Erbaa'nın il yapılmasıyla birlikte, yine AK Partinin 3 milletvekili çıkarmasını garantiye almış olacaktır. Erbaa'nın il olma hipotezine göre, 5 milletvekilinin 2'si Erbaa'ya verilir. Erbaa'ya ilçe olarak Niksar, Reşadiye ve Başçiftlik ile beldeleri bağlanır. Bu bölgenin oy dağılımına bir göz atın. AK Parti buradan 1 milletvekili, MHP'de 1 milletvekili çıkarır. 
Gelelim, Tokat merkez, Kazova yani Turhal Pazar ve bağlı beldeler ile Artova havzasına. Buradan da AK Parti 2 CHP 1 milletvekili çıkarır. Böylece, AK Parti bölgedeki 3 milletvekili sayısını korumuş olacaktır. 

Aynı şekilde, saydığım diğer ilçelerin il olması en çok AK Partiye yarayacaktır. Aynı ajanda da bulunan bazı ilçe ve beldelerin bağlı illerinin değişmesi de, seçim stratejisi içinde olabilir.