Kırk kat yufkadan oluşan cevizli ballı baklava yapımında kullanılan safrandan dolayı altın sarısı, elma sirkesinden dolayı da gevrek bir yapıdadır. Sünnet, düğün ve bayram gibi özel günlerde yapılıp ikram edilen Amasya cevizli ballı baklavası, Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından 23.12.2022 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.

Tokat Depremi Sonrası Uzman İsimden Açıklama! 4 Şehre Dikkat Çekti Tokat Depremi Sonrası Uzman İsimden Açıklama! 4 Şehre Dikkat Çekti

Bugün gazetemiz okurları için Burcu Güneş Cevizli Ballı Baklava nasıl yapıldığını anlattı. Güneş  1 Tepsi yapılışı için malzeme listesi ve yapılışını anlattı. Burcu Güneş: “: Cevizli Ballı Baklava Tarifi Ait Olduğu İl: Amasya Porsiyon: 1 Tepsi Hazırlama ve Pişirme Süresi: 120 Dakika Malzemeler Miktar Yumurta 1 adet Ayçiçek yağı 100 mililitre Süt 100 mililitre Elma sirkesi 10 mililitre Tuz 5 gram Buğday unu 500 gram Su 1 litre Safran 2 gram Bal 750 gram Limon 1 dilim Ceviz içi 125 gram Tereyağı 250 gram Yapılışı Derin bir kapta kaynamış suyun içerisine bal ve limon dilimi katılıp iyice karıştırılarak oda sıcaklığında soğutulur. Buğday unu dışındaki diğer malzemeler uygun bir kabın içinde karıştırılır. Az az un ilave edilerek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurulur. İstenen kıvama gelen hamur eşit miktarda dört parçaya bölünür. Her bir parça da on eşit bezeye ayrılıp yuvarlanır. Bezeler üstüne nemli bir bez örtmek suretiyle 20 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenen bezeler teker teker bol nişasta kullanarak merdane yardımıyla yaklaşık 20 santimetre çapında açılır. Yufkalar bu sefer oklava ile ince olacak şekilde açılır. Pişirmede kullanılacak tepsiye yufkalar yerleştirilir fazla kısımları kesilerek içine atılır. Her bir katın arasına eşit olacak şekilde ceviz içi serpiştirilir. Tercihe göre klasik baklava dilimi ya da kare şeklinde dilimlenir. Eritilmiş tereyağı üzerindeki köpükleri ayrıştırılarak oda sıcaklığında soğutulur ve baklavanın üzerine dökülür. 170°C’ye ayarlı fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan baklava tepsisine 5 dakika kadar bekletildikten sonra önceden hazırlanmış bal şerbeti dökülür. Soğuyan baklava servise hazırlanır. Afiyet Olsun” dedi.

Muhabir: Murat Berber Kelkit Gazetesi (Özel)