Taş çömleklerin içerisinde köz halinde yanan taş fırında yaklaşık on iki saat pişirilmesi en belirgin özelliğidir. Çömlek içerisinde çömçe denilen ahşap kaşık ile dövülerek (çarpılarak) bütün ürünler ezilip lapa haline getirilir. Üzerine salçalı tereyağı sosu katılarak sıcak bir şekilde ikram edilir. Merzifon keşkeği, Merzifon Belediyesi tarafından 06.12.2011 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.

Erbaa Müftüsü Bekir Ertürk Cami İnşaatında İncelemelerde Bulundu Erbaa Müftüsü Bekir Ertürk Cami İnşaatında İncelemelerde Bulundu

Bugün gazetemiz okurları için Yeliz Sancak Merzifon Keşkeği  nasıl yapıldığını anlattı. Sancak 4 kişilik porsiyon için malzeme listesi ve yapılışını anlattı. Yeliz Sancak: “: 4 Kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi: 12 Saat Malzemeler Miktar Dana kaburga 200 gram İri buğday 500 gram Nohut 50 gram Salça 25 gram Tereyağı 25 gram Tuz 5 gram Su 1 litre Yapılışı Keşkeğin pişirileceği çömlek kap malzemelerin yapışmasını engellemek için hafifçe yağlanır. Dış kabuklarından temizlenen iri buğday ve nohut iyice yıkanıp süzülür. Çömleğin en altına nohut üzerine buğday konulur. Nohut ve buğdayın ortası açılarak iç kısma et yerleştirilir. Tereyağı, tuz ve su ilave edilir. Çömleğin tamamına su ulaşması için hafifçe sallanır. Çömlek hazırlanınca alevi sönmüş köz durumundaki taş fırının içerisine düşmemesi için etrafı desteklenerek konulup yaklaşık on iki saaat ağır ağır pişmesi sağlanır. On iki saat tamamlandığında keşkek çömleği fırından çıkartılarak on dakika dinlendirilir. Ağzı açılan keşkeğin içinden soğutulmadan kemikler alınır. Ardından çömçe denilen ahşap kaşıkla bilek gücü kullanılarak çömleğin kenarına vura vura iyice çarpılarak bütün malzemeler lapa halini alana kadar dövülür. Ayrı bir kapta tereyağı eritilerek içerisine salça katılıp hafifçe kavrulur. Çırpılmış sıcak keşkek servis kaplarına alınıp üstüne tereyağlı salça dökülerek servise hazırlanır. Afiyet Olsun” dedi.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)