Çarşamba Pidesinin yapımında kıymasının hazırlanmasından, hamurunun yapılmasına, soğanın doğrama şeklinden mayasına kadar farklı yöntemler kullanılmaktadır. Özellikle kullanılan maya diğer pidelerden Çarşamba pidesini ayrıştırmaktadır.

Erbaa’da Kuvvetli Rüzgâr, Çiçek Serasını Yıktı Erbaa’da Kuvvetli Rüzgâr, Çiçek Serasını Yıktı

Buğday unu, kuru üzüm ve su kullanılarak hazırlanan ev tipi ekşi maya Çarşamba pidesinin yapımında kullanılmaktadır. Çarşamba pidesi, Çarşamba Ticaret Borsası tarafından 21.03.2018 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.

Bugün gazetemiz okurları için Döndü Yıldırım Çarşamba Pidesi  nasıl yapıldığını anlattı. Yıldırım, yapılışı için malzeme listesi ve yapılışını anlattı. Döndü Yıldırım:Çarşamba Pidesi Tarifi Ait Olduğu İl: Samsun Porsiyon: 4 Kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi: 90 Dakika Malzemeler Miktar Buğday unu 500 gram Yaş hamur mayası 3 gram Su 300 mililitre Şeker 3 gram Tuz 10 gram Dana kıyma 450 gram Kuru soğan 1 adet Sıvıyağ 50 mililitre Yapılışı Un, maya, şeker, tuz ve su ile yoğrularak hamur elde edilir. Hamur yapılırken su yavaş yavaş ilave edilir ve kıvama alıncaya kadar yoğrulur. Elde edilen hamur 145 gramlık bezelere bölünür. Bölünen bezeler bez içerisinde otuz dakika dinlendirilir. Hamur dinlenirken iç harcı hazırlanır. Kıyma ve kuru soğan uygun bir tavada yağda kavrularak pişirilir. Hamur el ile yaklaşık altmış beş-yetmiş santimetre uzunluğunda ve on- on iki santimetre genişliğinde açılır. İçerisine harcı konularak enlemesine iki taraftan olmak suretiyle tamamen kapatılır. Hazırlanan pideler odun ateşi ile yanan fırına sürülerek kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarılan pide yağlanıp dilimlenerek servise hazırlanır.Afiyet olsun” dedi.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)