Eritilen tereyağının üzerine dökülmesiyle pişirilen tatlı şerbetsiz hazırlanıp tüketilir. Samsun mutfak kültüründe bayramların değişmez tatlısı olan Çarşamba kıvratması, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 10.05.2021 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.

Erbaa Müftüsü Bekir Ertürk Cami İnşaatında İncelemelerde Bulundu Erbaa Müftüsü Bekir Ertürk Cami İnşaatında İncelemelerde Bulundu

Bugün gazetemiz okurları için Sevgi Şen Çarşamba Kıvratması nasıl yapıldığını anlattı. Şen; yapılışı için malzeme listesi ve yapılışını anlattı. Sevgi Şen:Çarşamba Kıvratması Tarifi Ait Olduğu İl: Samsun Porsiyon: 4 Kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi: 90 Dakika Malzemeler Miktar Buğday unu 500 gram Yoğurt 100 gram Sıvı yağ 100 mililitre Su 100 mililitre Karbonat 1 gram Yumurta 1 adet Buğday nişastası Yeteri kadar Ceviz içi 300 gram Fındık içi 125 gram Toz şeker 250 gram Tereyağı 300 gram Yapılışı Un, yoğurt, sıvı yağ, yumurta, karbonat ve su karıştırılıp yumuşak kıvamda bir hamur elde edilerek bir saat dinlendirilir. Dinlenen hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılarak on dakika daha dinlendirilir. Bezeler oklava ile yaklaşık seksen santimetre çapında incecik açılır. Açılan yufkanın üstüne; kıyılmış ceviz ve fındık içi ile toz şekerin karıştırılmasıyla elde edilen karışımdan serpiştirilir. Çok sıkı olmamak kaydıyla oklavaya sarılarak yufkanın son kısmı içe doğru bükülür ve yufka büzüştürülerek oklavadan sıyrılır. Sıyrılan yufka uygun bir tepsiye dizilerek kare parçalar halinde kesilir. Kesilen parçaların üstüne eritilmiş tereyağı gezdirilerek 180 santigrat derecede ısıtılmış fırında yaklaşık kırk dakika pişirilir. Pişen kıvratma şerbetsiz bir şekilde servise hazırlanır” dedi. Afiyet olsun.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)