BM İnsan Hakları Konseyi, İngiltere, Norveç, ABD ve Almanya’nın 5 Mayıs’ta yaptığı, 52 ülkenin de destek verdiği talebin ardından Sudan kapsamında toplandı. Toplantıda Sudan’daki son duruma ilişkin gelişmeleri BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk aktardı. Türk, “15 Nisan'dan bu yana, özellikle Hartum, El Geneina, Nyala ve El Obeid'de en az 487 sivil öldürüldü. Gerçek sayı çok daha yüksek. 154 binden fazla insan ülkeyi terk etti ve tahminen 700 binden fazla insan da Sudan sınırları içinde yerinden edildi. Çatışmadan etkilenen bölgelerde kalanlar ciddi risk altındadır. Hartum'da iki silahlı kuvvet arasındaki çatışmalar, bombardıman ve hava saldırıları nüfusun yoğun olduğu yerleşim bölgelerinde gerçekleşti ve milyonlarca insan şu anda gıda, yakıt ve nakde erişmekte zorlanıyor. Her iki tarafın da başta ayrımcılık, orantılılık ve ihtiyat ilkeleri olmak üzere uluslararası insancıl hukuku ayaklar altına aldığı bu ahlaksız şiddeti şiddetle kınıyorum. Sudan ordusu, hava saldırıları da dâhil olmak üzere sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere saldırılar düzenlemiştir” ifadelerini kullandı.

Japonya: Kuzey Kore’nin Balistik Füzesi 500 Kilometre Mesafe Kat Etti Japonya: Kuzey Kore’nin Balistik Füzesi 500 Kilometre Mesafe Kat Etti

645cc23b470a9b34706cdd0a

“ÜLKENİN SAĞLIK SİSTEMİ CİDDİ ZARAR GÖRDÜ”

Volker Türk, saldırıların 17’sinin sağlık tesislerine düzenlendiğini vurgulayarak, “Ülkenin sağlık sistemi, sağlık tesislerine yönelik en az 17 saldırı ve askeri güçler tarafından işgal edilen diğer tesislerle birlikte ciddi şekilde zarar gördü. Yaralıların, doğum yapan kadınların, ağır hastaların gidecek hiçbir yeri yok” diye konuştu.

Türk, üniformalı kişilerce cinsel istismar yapıldığına ilişkin iddiaların da olduğunu belirterek, “Ayrıca, üniformalı kişilerce cinsel istismara yönelik iddiaları içeren çok sayıda raporun yanı sıra yasadışı öldürme ve insan kaçırma iddialarını da işittik” dedi.