Borsada alım satıma açılan Bitcoin ETF'lerin ilk üç günlük işlem hacmi ise 10 milyar dolar olarak kaydedildi. Kripto para borsası WhiteBIT'in CEO'su Volodymyr Nosov, Bitcoin'e ve Bitcoin ETF'lere yatırım yapmaya ilişkin farkları değerlendirdi. Nosov, "Bitcoin ETF yatırımı, fiyat üzerine spekülasyon anlamına geliyor" dedi.

CryptoSlate tarafından Glassnode'un içgörüleriyle hazırlanan araştırmada, Bitcoin ETF onayının, takip eden süreçte Bitcoin'in piyasa değerini 115 milyar dolar azalttığı görüldü. ETF onayının kripto para piyasalarının genelinde bir dalgalanmaya yol açmasının anlaşılabilir olduğunu dile getiren Nosov, “Kâr realizasyonu gibi sebeplerle bazı yatırımcılar Bitcoin varlıklarını sattı ve bazıları da Bitcoin ETF'lere yöneldi. Öte yandan piyasada bir 'haberi sat' trendi gözlendi. Ancak yatırımcıların, Bitcoin ETF'in bir endeks olduğunu unutmaması gerekiyor" dedi.

BİTCOİN ETF DEZAVANTAJLARI: İŞLEM ÜCRETLERİ, SAAT LİMİTLERİ 

Borsa yatırım fonlarının, yatırımcıların söz konusu merkez varlığa doğrudan sahip olmadığı bir senaryoyu işaret ettiğine dikkat çeken Nosov, “Örneğin Bitcoin ETF'lerden herhangi birine yatırım yapan kişiler, aslında Bitcoin'e sahip olmuyor. Bir kripto borsasında alım-satım yapmaktan farklı olarak bu, yatırımcının varlığa sahip olmaması nedeniyle aslında varlık fiyatı üzerine bir spekülasyona karşılık geliyor. Bir diğer konu da işlem ücretleri. Doğrudan kripto alım satımı yaptığınızda, örneğin WhiteBIT'te yalnızca işlem değerinizin yüzde 0,1'i kadar işlem ücreti ödersiniz. Yatırımcılar, kripto ETF'lerde ise aracı kuruma fonun yüzde 0,39'u ila yüzde 0,95'i arasında değişen düzenli işlem ve yönetim ücretleri ödemek durumunda kalıyor, ki bu borsadaki işlem ücretlerinden daha yüksek. Ayrıca Bitcoin ETF işlemlerini piyasanın açık olduğu saat aralıklarında yapmak gerekir, ancak kripto para piyasalarında 7 gün 24 saat alım satım yapılabiliyor" ifadelerini kullandı.

“DOĞRUDAN BİTCOİN'E YATIRIM, YATIRIM KARARLARINDA DAHA ÇOK KONTROL DEMEK"

Spot ve vadeli işlemler düşünüldüğünde Bitcoin ETF'lerin onaylanmasının 10 yıl aldığını, bu açıdan değerli olduğunu vurgulayan Nosov, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

Dilan Polat Kızıyla Konuşup Ağladı Dilan Polat Kızıyla Konuşup Ağladı

“Elbette Bitcoin saklamayı ve satın almayı kolaylaştırdığı ve güvenlik risklerini aracı kuruma devrettiği için Bitcoin'in geleneksel finans ve kripto piyasası arasında güçlü bir köprü oluşturduğunu, geleneksel yatırımcılar için tanıdık bir araç olarak kripto benimsemesini artıracağını söylemek gerek. Ancak yine de yatırımcılar, Bitcoin ETF yatırımlarında kararı ve stratejiyi fon yöneticilerinin insafına bırakmış oluyor. WhiteBIT gibi bir kripto para borsasında doğrudan işlem yapmak ise bireylere yatırım kararları üzerinde daha fazla kontrol olanağı tanıyor. Hacken.io ve sertifika platformu CER.live'nin 2022 denetimlerine göre en yüksek güvenlik gereksinimlerini karşılayan, dünyanın en güvenli ilk üç borsasından biri olan, FC Barcelona ile Trabzonspor'un kripto partneri WhiteBIT, 10 itibari para birimiyle, 270'ten fazla dijital varlığa, 350'den fazla ticaret çiftinde kolayca, 7 gün 24 saat ve rekabetçi işlem ücretleriyle erişme olanağı sunuyor."

Editör: Şaban Konyar