Erbaa’nın Saklı Doğa Harikası: Düden Gölü Erbaa’nın Saklı Doğa Harikası: Düden Gölü

Ak Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt ilk olarak Erbaa Ziraat Odası Başkanlığını ziyaret etti. Beyazıt Ziraat Odası başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin istek ve temennilerini dinledi.
Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal ziyaret sırasında Ak Parti Tokat Milletvekili, Yusuf Beyazıt’a istek ve temennilerini dile getirdi.

IMG_6078
Köksal “Öncelikle size ve beraberinizdeki heyetinize ziraat odası başkanlığımız adına yaptığınız ziyaret için teşekkür ediyorum. 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan 13.ncü Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanımıza ve 28.dönem Milletvekilliği seçimlerinde Ak Partinin milletvekili adaylarına  hayırlı olmasını temenni ediyor  başarılar diliyorum.
23 Eylül 2022 tarihinde yönetmelik değişikliği ile çiftçilerimize yapılan tarımsal desteklemeleri ödemeleri başvuru sırasında ve ÇKS kaydı güncellemeleri sırasında ziraat odalarımızca düzenlenen çiftçi belgesi istenmeyeceği tarım il ve ilçe müdürlüklerine bildirilmiş ziraat odaları olarak kanunen tahsil etmekte olduğumuz, yıllık aidatları ÇKS kayıt güncellemesi yaptırırken tahsil ettiğimizden çıkarılan son yönetmelikle çiftçilerimiz, e-devlet yoluyla veya tarım il ve ilçe müdürlüklerine şahsen başvuru yaparak ÇKS başvurusunu yapmakta ve çiftçilerimizin ziraat odası ile fiili bağı kopmakta  olduğundan aidatını ödemeyen üyelerimizi kanuni takibe alınması kaçınılmaz olacaktır.
Aidat gelirinden başka geliri olmayan odalar aidatlarını tahsil etmekte zorlanacak veya hiç tahsil edemeyeceğinden personel giderleri ve odaların cari giderleri karşılanmayacağından önümüzdeki günlerde bazı odalarımızın personeli işten çıkarılacak bazı odalarımız tamamen  kapanacak daha şimdiden birçok ziraat odamızda işten çıkarılan veya ücretsiz izine ayrılan personel var. 2011 yılından beri kapalı olan ve tasfiye sürecindeki, Karayaka sağ sahil sulama birliğinin önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olmasından dolayı ayrıca sulama birlikleri ve tarımsal sulama kooperatifleri üzerinden tarımsal sulama yapan ve ÇKS kaydı olan çiftçilerimize %50 su kullanım hizmet bedellerine indirim yapılacak olmasından dolayı teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki günlerde sulama sezonun başlayacak olmasından dolayı sağ sahil sulama birliği sahasında arazi ziyaretlerimizde ana kanallarda bazı tamiratların yapılmadığı, kılcal kanalların kapalı olduğu bazı yerlerde ise kapakların olmadığı görülmektedir bir an önce bunların yapılmasını, Erek Sulama Birliğinin yeterli personel çalıştırabilmesi, yatırım yapabilmesi için SGK borçlarından dolayı borç sarmalından kurtulması için af getirilmesi ayrıca halen kapalı olan Tepekışla P2 Pompaj sulama sahasında bulunan 2500 dekar arazinin ve Çalkara Pompaj sulama sahası içerisindeki 4000 dekar verimli tarım arazilerinin sulanması için bu pompaların faaliyete  geçmesini talep ediyoruz.
Ülkemizin birçok ilinde TMO Genel Müdürlüğünün Ajans Amirliği, Şube Müdürlüğü ve Baş müdürlüğü varken ilimizde eksikliğini hissettiğimiz TMO Tokat Şube Müdürlüğünün açılarak faaliyetlerine başlamasından ve çiftçilerimizi 2022 yılı Hububat ve Fındık alım politikalarından   memnuniyetinden  dolayı teşekkür ederken ilçemizde kapalı alım merkezinin  yapılmasını ayrıca TMO’nun  ülke genelinde müdahale alımı yaptığı  ürünlere ilave olarak yağlık ayçiçeğini de kapsama alanına alınmasını talep ediyoruz. Ayrıca Çiftçilerimizin Tarımsal Desteklemelerden, Kırsal Kalkınma Projelerinden  Zirai Kredilerden, Hayvancılık ve tarımsal  faaliyetlerde  üretime dair risklerin teminat altına alınması için tarım sigorta poliçelerinden faydalanmak, Toprak Mahsülleri Ofisine,Tarım Kredi Kooperatiflerine,Üretici örgütlerine ürün teslim edilmesinden faydalanmak  için yaptırması gereken ÇKS dosyaları her yıl  1 Eylül tarihinde başlayıp 30 Haziran tarihine kadar  10 aylık sürede yapılmakta iken  Tarım ve Orman Bakanımızın 23 Eylül 2022 tarihinde yaptığı basın açıklaması ve yönetmelik değişikliği ile  1 Eylül - 31 Aralık  tarihleri arasına yani 4 aylık süreye çekilmiştir. Ülkemizde ve Tokat ilimizde ÇKS dosyası yaptırmayan çiftçilerimiz bu durumdan olumsuz yönde etkilenmişlerdir, yaklaşık olarak her yıl ÇKS başvurusu yapan çiftçilerimizin mağdur olmaması için 2023 yılı ÇKS kaydı başvuru süresinin en az 1 ay daha uzatılmasını talep ediyoruz.
 Diğer sigortalılar 20 yıl prim ödemesi yaparak emekli olabiliyorken, üreticilerimiz 9 bin gün yani 25 yıl prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanıyor. Bu hakkaniyetsizlik giderilmeli, prim ödeme gün sayısı düşürülmelidir. Ayrıca çiftçilerimizin halen ödemekte oldukları prim borçları çok yüksek olduğundan, üyelerimiz ödeme zorluğu çekiyorlar. SGK primleri daha makul ve ödenebilir seviyeye inmesini bekliyoruz. Yine bir başka isteğimiz. İlçemizde 30.000 dekar alanda 1500 çiftçimiz fındık üretimi yapmakta tarımsal desteklemeler her yıl artış olmasına rağmen 2014 yılından beri dekar başına 170 TL olan alan bazlı fındık desteğinde hiç artışa gidilmemiştir. Zor şartlarda arazilerini terketmeyip Fındık üretimi yapan üreticilerimiz bu desteğin artırılmasını talep etmekte haklı olan bu taleplerini ziraat odası başkanlığı olarak sizlere iletiyor bu konuda desteklerinizi bekliyoruz.”dedi
Ak Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt Ziraat Odası Başkanına ve yönetimine teşekkür etti.  
Beyazıt “ Öncelikle başkanımıza özverili çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum. İsteklerinizde çok haklısınız. Erbaa bir tarım şehri bizlerin ön ayak olmamız  lazım, Toprak mahsulleri ofisi (TMO) bana konuyu ulaştırdığınızda hem TMO başkanı genel müdürü ile hem bakan yardımcımız ile görüştüğümde burada Tokat genelinde alımlar olmasını sağlamıştık. O zaman baktığımızda burada şube müdürlüğüne ihtiyaç var dedik. Bu bölgede en fazla orman Tokat bölgesinde bölge müdürlüğü Amasya’da Amasya’nın üç katı orman var burada, dolayısıyla Toprak Mahsülleri Ofisi Şube Müdürlüğü  açılmasını söylemiştik. Allah razı olsun onlarda bizlerin isteğini yerine getirdiler. Şimdi kapalı alanlarla  iki şey yapmak lazım, ister OKA ister DOKA eğer sizler burada müteşebbis ayarlayıp bir yer buna benzer bir depo yaptırabiliyorsanız. Ben onlara kiraya verdirmek sureti ile bu şekilde yapılırsa yatırımdır bu olay, toprak mahsulleri ile görüşüp siz bunu şu sezonlarda kiralayacaksınız. Diğer sezonlarda başkaları kiralar, aylık yada günlük kiralama veya sezonluk kiralama dolayısıyla yatırımcılar, hem para kazanmış olur. Hemde bir ihtiyacı karşılamış olur. Erbaa’da yer bulursanız ben burayı yaptırırım. Sizin dediğiniz kırsal kalkınma projelerindeki sayının düşmesinin nedeni depremle ilgili, bırakın kaynakların buraya gelmesini, buradaki kaynaklarıda biz deprem bölgelerine gönderdik. Sizlerde gönderdiniz. Şahıslarda gönderdi. Deprem bölgesinde oradaydım tırlar dolusu,  Allah razı olsun hepinizden her şey geldi. Her şey oraya gönderildi. Bu anlamda bu seneyi ayrı tutmamızda önemli, makine alımları içinde KDV konusu son derece önemli onunla ilgili konuyu bana ilk defa böyle bir hadise geliyor. Dediğiniz gibi  seçimden sonra ziraat odaları olarak veya, Erbaa olarak gelirseniz. Ben sizi tarım komisyonları ile görüştürerek bilgi alırız. Gerekirse bakanlıktaki ilgililerle randevu alır sizleri görüştürürüm. Bağ-Kur konusuna gelince, Çalışma bakanımız bu konu ile ilgili gereken çalışmanın yapılacağının müjdesini verdi. Önümüzdeki günlerde bu çalışma yapılabilir. Fındık konusuna gelince, söylediğiniz desteklerle alakalı Tokat bu ovalarından ibaret değil, Canik dağlarının öbür tarafıda var Karadeniz fındık bölgesi bunu anlatmamız lazım, bununla ilgilide tavsiyem seçimden sonra Tarım Bakanını Tokat’a getirelim, bakan geldiği zaman sizler heyet halinde gelin sorunları dile getirelim. Sağ sahil sulama ile ilgili sorunları Devlet Su İşleri müdürü ile görüştük. En kısa zamanda bu problemde çözülecek ve inşallah önümüzdeki hafta bu sorunlar tamamen çözülmüş olacak buradan onun müjdesini vermiş olalım bu vesile ile sizlere çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
Ak Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt daha sonra Kaya Group Mesut Kaya, Erbaa İlçe Müftüsü Bekir Ertürk, Erbaa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Odası Başkanı Mustafa Narman, Şoförler Odası Başkanı Şinasi Kırımca, Erbaa Yeni Erek Esnaf Kefalet Koop. Başkanı Emin Yonar ve Erbaa esnafını ziyaret etti.

IMG_6150IMG_6125IMG_6118IMG_6114IMG_6052