‘’Zümrüd-ü Anka'nın Kanatlarında Tokat Masalları" projesi kapsamında derlenen masallar, 1 Ocak itibariyle çocuklarla ve masal severlerle buluştu.

Proje kapsamında, Tokat'ın tarihi, doğal ve turistik mekânlarına ait 13 farklı masal uzmanlar tarafından derlendi ve anlatıldı. Hazırlanan masallar, YouTube kanalı, EBA TV ve diğer dijital platformlar üzerinden erişime açıldı. Ayrıca, bir "masal haritası" da oluşturuldu. Bu harita sayesinde, masalların geçtiği mekânlara kolayca ulaşılabiliyor.

Erbaa'da Hac Hazırlık Kursları Başlıyor Erbaa'da Hac Hazırlık Kursları Başlıyor

Masalların, bir kültürün en değerli mirasları arasında yer aldığı ve geçmişin aynasını geleceğe tuttuğu vurgulanıyor. Bu kapsamda ortaya çıkan masallardan biri de Zile Kalesi'nin kayıp hazinesi ve cüretkar bir hırsız olan Mahir'in hikayesi...

Yüzyıllar boyunca Anadolu'nun en görkemli kalelerinden biri olan Zile Kalesi, bölgenin göz bebeğiydi. Kale, sadece ihtişamlı duvarları ve burçlarıyla değil, aynı zamanda bir zamanlar saklandığı söylenen eşsiz bir hazineyle de anılırdı. Bu hazine, Zile'nin en zengin ve cömert insanı olan Mahmutbey'e aitti.

Ne var ki, ünlü bir hırsız olan Mahir, Mahmutbey'in hazinesine göz dikmiştir. Üstün zekâsı ve eğittiği cüretkar bir maymunun yardımıyla, Mahir, Zile Kalesi'nin sırlarla dolu hazine odasına sızmayı başarır…

Yıllar sonra, Mahmutbey'in kızı evlenir. Ancak kızın kocasının gizemli bir şapkayı başından hiç çıkarmaması dikkat çeker. Bu şapkanın altında neler gizli olabilir? Kızın kocasının gerçek kimliği nedir?

Anlatıcı Yusuf Duru, Zile Kalesi'nin kayıp hazinesinin gizemini, Mahmutbey'in cömertliğini, Mahir'in cüretkar eylemlerini tüm ayrıntılarıyla ele alıyor. Videoyu izleyerek bu unutulmaz hikâyenin tüm sırlarına vakıf olabilirsiniz.

Muhabir: Sabriye Er